Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vzácny objav v britskom archíve: VIDEO Našiel sa film stratený takmer 90 rokov

Záber zo strateného filmu o Králikovi Oswaldovi
Záber zo strateného filmu o Králikovi Oswaldovi (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Animovaný film Walta Disneyho, ktorý bol 87 rokov považovaný za stratený, sa našiel v archíve Britského filmového inštitútu.

Ako v utorok informoval britský denník Daily Telegraph, šesťminútový čierno-biely film Sane s rolničkami vznikol v roku 1928. Jeho hlavným hrdinom je králik Oswald - predchodca Myšiaka Mickeyho. Králik bol prvým kresleným hrdinom, ktorého svetoznámy animátor vytvoril.

Až donedávna panovalo presvedčenie, že sa stratili všetky kópie krátkeho filmu. Jednu však nedávno v archíve náhodou objavili zamestnanci Britského filmového inštitútu. 

Filmové štúdiá Walta Disneyho už oznámili, že film zrekonštruujú a zdigitalizujú a predstavia britskej verejnosti už v decembri. Svetová premiéra tohto prvého vianočného filmu spoločnosti sa uskutoční 12. decembra, keď sa budú v rámci predvianočného programu premietať aj ďalšie krátke animované disneyovky, ktoré vznikli od 30. rokov 20. storočia do súčasnosti.

Králik Oswald sa koncom 20. a v 30. rokoch 20. storočia objavil v 26 animovaných skečoch. Walt Disney ho vytvoril vo svojich animátorských začiatkoch v štúdiu Universal, ktorému patrili aj autorské práva po tom, ako si Disney založil vlastnú spoločnosť.

Viac o téme: FilmLondýnKrálik Oswald
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu