Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predčasné voľby kvôli tragédii v bare: VIDEO Búrlivé demonštrácie za rezignáciu!

Tisíce ľudí demonštrovali v Rumunsku, žiadali premiérovu demisiu.
Zobraziť galériu (5)
Tisíce ľudí demonštrovali v Rumunsku, žiadali premiérovu demisiu. (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Najväčšia opozičná strana v Rumunsku vyzvala dnes na vypísanie predčasných parlamentných volieb po tom, ako premiér Victor Ponta podal demisiu a s ním padla aj jeho vláda. Informovala o tom agentúra AP.

Súčasnú politickú krízu v Rumunsku spôsobil požiar v nočnom klube Colectiv z 30. októbra, ktorý vypukol v čase, keď sa tam nachádzalo viac ako 400 ľudí. Požiar a následná tlačenica si doteraz vyžiadali 32 mŕtvych a vyše 130 zranených, pričom stav väčšiny z nich je veľmi vážny až kritický.

Pontovu demisiu, ako aj odchod ministra vnútra Gabriela Opreu i starostu mestskej časti, kde sa klub nachádza, žiadalo v utorok v Bukurešti asi 20.000 účastníkov protestnej akcie. Demonštranti tvrdili, že za požiar v klube Colectiv môže aj v Rumunsku všadeprítomná korupcia. 

Tisíce ľudí demonštrovali v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Spolupredsedníčka Národnej liberálnej strany (PNL) Alina Gorghiová vysvetlila, že jej strana žiada vypísanie predčasných volieb, aby "sa vyriešila kríza, v ktorej sme sa ocitli"Dodala, že PNL chce pre svoj návrh dosiahnuť širokú politickú dohodu s ostatnými stranami. Chceme "nový parlament legitimizovaný ľudovým hlasovaním", povedala Gorghiová. "Potrebujeme nový začiatok," vyhlásila s tým, že PNL bude diskutovať s vodcami z iných politických strán.

Tisíce ľudí demonštrovali v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ponta, ktorý spolu so svojimi ministrami spravuje Rumunsko až do vymenovania novej dočasnej vlády, dnes popoludní podľa agentúry AP oznámil, že do funkcie dočasného premiéra navrhol ministra obrany Mirceu Dušu. Jeho nomináciu musí schváliť prezident Klaus Iohannis.

Victor Ponta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dočasnú vládu potom bude musieť odobriť parlament. Ak sa mu to nepodarí ani na druhý pokus, v Rumunsku sa budú musieť konať predčasné voľby. Predseda vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že nie je nutné, aby kandidát na funkciu premiéra bol z PSD. 

Tisíce ľudí demonštrovali v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra AP medzičasom informovala, že demisiu po Pontovi podal aj minister vnútra Oprea i starosta bukureštskej štvrte, kde sa nachádza nočný klub Colectiv. Starosta Cristian Popescu Piedone priznal svoju morálnu zodpovednosť za tragédiu. Dodal, že o jeho zodpovednosti z pohľadu práva rozhodne súd.

Viac o téme: RumunskoVictor Ponta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu