Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vytúžené počatie sa zmenilo na horor: Po pôrode čakal lekárov aj rodičov poriadny šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON – Príroda je najsilnejší kúzelník, ako sa ukazuje v príbehu, ktorý vám v nasledujúcich riadkoch opíšeme. Jeho hlavnými aktérmi sú rodičia, ktorým sa nedarilo počať druhé dieťa. Zašli preto na kliniku, umelé oplodnenie páru pomohlo. Keď sa o deväť mesiacov narodil ich syn, lekári sa nestačili diviť.

Novonarodený syn mal totiž inú krvnú skupinu ako obaja rodičia. Prvou možnosťou, ktorú sa lekári rozhodli preskúmať, bolo zlyhanie ľudského faktoru. Mysleli si, že na klinike, kde matku vnútorne oplodnili, zamenili spermie. Ako sa však ukázalo, v čase oplodnenia podobnú procedúru podstupoval okrem nich iba jeden pár. Išlo o Afroameričanov.

„Obaja rodičia sú A, ale dieťa je AB. Existujú zriedkavé prípady, kedy sa to môže stať, ale prvá myšlienka bola, že klinika poplietla vzorky spermií,“ vysvetlil Barry Starr z Katedry genetiky na Stanfordskej univerzite. Keď sa ukázalo, že tento variant je vysoko nepravdepodobný, nasledovali testy otcovstva. Ako sa ukázalo, muž podľa výsledkov nebol otcom dieťaťa.

Vytúžené počatie sa zmenilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Právnik navrhol, aby skúsili vykonať nie štandardné testy otcovstva, ale špeciálne genetické testy, ktoré prihliadajú aj na širšiu rodinu dieťaťa. Ukázalo sa, že otcom dieťaťa je vlastne strýko, mužov vlastný brat. Ako je to možné, pýtate sa? Starr prišiel s myšlienkou chiméry. Človek-chiméra je jedinec, ktorý má viac genómov. Môže sa to stať pomerne bežne, dôvodom je viacnásobné oplodnenie v lone matky.

Dve nezávislé embryá, v rannej fáze tehotenstva len zhluky buniek, sa spoja a vyvíjajú sa ako jeden jedinec. Narodí sa tak jedno dieťa, no s genetickou informáciou dvoch či viacerých embryí. Aby Starr so svojím tímom mohol túto teóriu potvrdiť, urobili ďalšie testy. Odobrali vzorky DNA otcovi, rovnako jeho spermie. Ako sa ukázalo, testy DNA nesedeli, ale vzorka spermií áno.

Vytúžené počatie sa zmenilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj u ľudskej chiméry prevažuje jeden genóm nad druhým, pomer je zhruba 90 ku 10 percentám. Hlavný genóm bol totožný z odobratými vzorkami DNA u otca, menší genóm (zastúpený v spermiách) zodpovedal DNA dieťaťa. „Takže otec vznikol spojením dvoch ľudí, a to jeho samého a jeho brata, teda strýka dieťaťa. To je tak zvláštne super,“ usmieva sa Starr. Rodičom možno do smiechu nebolo, no teraz už je všetko v poriadku.

Viac o téme: RodičiaUmelé oplodnenieTesty otcovstvaTesty DNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu