Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež chcel Hitlerovu smrť: Tajný príbeh, ako sa Vatikán snažil zabiť nacistického tyrana

Adolf Hitler a Pius XII. Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler a Pius XII. (Zdroj: Thinkstock.com, Wikipedia)

BRATISLAVA - Mlčanie Vatikánu tvárou v tvár nacistickým zverstvám zostáva jednou z veľkých kontroverzií našej doby. História obviňuje pontifika Pia XII. zo spoluviny na holokauste a častokrát ho nazýva "Hitlerovým pápežom". Podľa autora novej knihy o tejto mrazivej kapitole našich dejín však zostala kľúčová časť príbehu nevyslovená. Mark Riebling tvrdí, že Svätý otec mal v pláne vodcu Tretej ríše nadobro odstrániť.

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti odhalený: Chemici Tretej ríše dávali vojakom tajnú zbraň

Pius XII., vlastným menom Eugenio Pacelli, sa narodil v roku 1876 a na svoje 63. narodeniny, 2. marca 1939, bol zvolený počas konkláve za pápeža. O desať dní neskôr sa konalo jeho vysvätenie v Bazilike sv. Petra, ktorej sa mal zúčastniť aj nemecký veľvyslanec pri Svätej stolici, Diego von Bergen, ktorý údajne o obrade povedal: "Veľmi dojemný a krásny, ale bude posledný."

Adolf Hitler si s nový mužom na pápežskom stolci veľmi hlavu nelámal. 14. marca sa postaral o rozpad ČSR a 15. marca nemecké vojská vstúpili do Prahy. Vodcu v jeho Mercedese s nepriestrelnými oknami strážilo 800 členov Himmlerových jednotiek SS. Po zriadení Protektorátu a samostatnej Slovenskej republiky skončilo 487 českých a slovenských jezuitov v zajateckých táboroch, kde sa s nimi strážcovia nemaznali.

Adolf Hitler
Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler  (Zdroj: thinkstock.com)

Pius XII. sa dostal k moci v čase všeobecného strachu a jeho voľba sa konala v tieni hákového kríža. Politická kríza vyprodukovala politického pápeža, ktorého dlhoročná kariéra v pápežskej zahraničnej službe ho priam na tento post predurčovala. Hovorilo sa o ňom, ako o mužovi, ktorý by bol užitočný pre každú vládu, ktorý nikomu nepoklonkuje a dokonca aj nemeckí diplomati si pochvaľovali jeho vysokú profesionalitu.

Eugenio Pacelli mal politiku v krvi, už jeho starý otec pôsobil ako minister vnútra a on sám údajne vnímal náboženstvo ako istý druh politiky, ktorá sa však vedie inými prostriedkami. Niektorí považovali jeho miešanie kňazstva s politikou za rozpor, ale Pius XII. bol vraj plný protichodných vlastností. Navštívil množstvo krajín, hovoril viacerými jazykmi a pokým sa nikdy nebál diskutovať s diktátormi, pred biskupmi a kňazmi vyzeral byť plachý. K cudzím sa správal vždy otvorene, medzi priateľmi býval zamyslený. Ani jeho najbližší nedokázali nazrieť do jeho duše.

Riebling vo svojej knihe uvádza, že Pius XII. riadil najväčšiu cirkev na svete, najmenší štát a zároveň najstaršiu špionážnu službu. Platil skrytých kuriérov a tajne nahrával stretnutia s nacistickými pohlavármi. Keď sa dozvedel o holokauste, svoje rozhodnutie si nechával pre seba. Pokým Hitlerovi poslal pozdrav k narodeninám, tajne plánoval jeho zabitie.

Pápeža vinia, že nepodnikol proti holokaustu žiadne kroky.
Zobraziť galériu (3)
Pápeža vinia, že nepodnikol proti holokaustu žiadne kroky.  (Zdroj: profimedia.cz)

Kniha dokumentuje množstvo intríg, pri ktorých sa podarilo jezuitom získať tajné plány Hitlerovho domu, či katolíckemu vydavateľovi preletieť v športovom lietadle cez Alpy s tajomstvami získanými od Hitlerovho osobného strážcu. Ich akcie viedli napokon k atentátu na Hitlera, kedy explodovala bomba ukrytá v aktovke, avšak vodca Tretej ríše mal šťastie a výbuch prežil.

Vedenie tajnej vojny údajne pápeža brzdilo vo verejných protestoch, pretože sa obával, že by plamenné slová mohli zničiť jeho plány, ktoré odhaľuje práve spomínaná kniha, ktorá vraj môže zmeniť pohľad na to, ako najväčšia morálna inštitúcia sveta musela zápasiť s najväčšou morálnou krízou v histórii.

Viac o téme: HolokaustAdolf HitlerPius XII.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu