Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nečakané odhalenie zo súkromia Jána Pavla II.: Pápež si písal s vydatou ženou, ktorá ho milovala

Ján Pavol II. Zobraziť galériu (3)
Ján Pavol II.

VARŠAVA - Televízna stanica BBC v dokumente poodhaľuje súkromie bývalého pápeža Jána Pavla II. Zverejňuje časť jeho korešpondencie a fotografií, ktoré 30 rokov uchovávala poľská národná knižnica a ktoré dokumentujú vzťah Jána Pavla s vydatou americkou filozofkou poľského pôvodu Annou-Teresou Tymienieckou. BBC upozornila, že nič nenaznačuje, že Ján Pavol II. porušil celibát. Dokument ukazuje málo známu časť života muža, ktorý zomrel v roku 2005 a o deväť rokov neskôr bol vyhlásený za svätého.

Pápež chcel Hitlerovu smrť: Tajný príbeh, ako sa Vatikán snažil zabiť nacistického tyrana

Priateľstvo sa začalo v roku 1973, kedy bol Ján Pavol II., vlastným menom Karol Wojtyla, ešte krakovským arcibiskupom. Vtedy päťdesiatročná Tymieniecká prišla z USA do Poľska diskutovať o knihe, ktorú napísal.

Krátko potom si začali písať a pôvodne formálne listy sa s postupom času stali osobnejšími. Obaja sa neskôr stretli ešte mnohokrát, niekedy v prítomnosti tajomníka, inokedy v súkromí. V roku 1974 budúci pápež napísal, že si číta štyri z listov, ktoré Tymieniecká napísala v priebehu jedného mesiaca, pretože "sú také zmysluplné a hlboko osobné".

V dokumente, ktorý má byť vysielaný dnes večer, sa objavujú ešte neuverejnené fotografie z výletov, ktoré pápež podnikal. Pozval napríklad Tymienieckú na lyžiarsku dovolenku aj na pešiu túru, niektoré z fotografií ju zachytávajú pri návšteve Vatikánu.

Ján Pavol II.
Zobraziť galériu (3)
Ján Pavol II.  (Zdroj: SITA)

V roku 1976 sa Karol Wojtyla zúčastnil katolíckej konferencie v USA a Tymieniecká ho pozvala do rodiny a do svojho domu v Novom Anglicku. Z niektorých odpovedí Jána Pavla II. na listy Tymienieckej možno podľa BBC usudzovať silné city, ktoré žena k Wojtylovi mala. Wojtyla ju nazýva božím darom.

Po páde komunizmu sa Tymienieckej manžel, Hendrik Houthakker - uznávaný ekonóm z Harvardovej univerzity, stal pápežovým poradcom pre postkomunistické ekonomiky. Pápež ho na znak uznania za tieto služby vymenoval za pápežského rytiera.

Z korešpondencie tiež vyplýva, že kardinál Wojtyla daroval svojej priateľke jednu zo svojich najcennejších osobných vecí - škapuliar - dva prúžky vlnenej látky spojené šnúrkami nosené na krku s vyobrazením Božského Srdca Ježišovho a Panny Márie Karmelskej, pričom pri nosení jedna jeho časť spočíva na pleciach a druhá na prsiach. Tento škapuliar Wojtylovi daroval jeho otec po prvom svätom prijímaní.

BBC žiadny z listov Tymienieckej nevidela, ale domnieva sa, že ich kópie vlastní poľská národná knižnica, ktorej Tymieniecká archív svojej korešpondencie predala šesť rokov pred smrťou, roku 2008. Knižnica nepotvrdila, že listy Tymienieckej vlastní.

Predaj listov sprostredkovala Marsha Malinowskiová, ktorá BBC povedala, že na začiatku vzťahu bola Tymieniecká zrejme do Wojtylu zamilovaná. "Domnievam sa, že sa to v tej korešpondencii odráža," povedala Malinowskiová.

Nečakané odhalenie zo súkromia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po zvolení pápežom v roku 1978 Ján Pavol II. v liste napísal: "Píšem po tej udalosti, takže dopisovanie medzi nami bude pokračovať. Sľubujem, že si budem pamätať všetko v tejto novej etape svojej púti."

BBC upozorňuje, že medzi priateľmi Jána Pavla II. boli ešte ďalšie ženy, napríklad psychiatrička Wanda Poltawská, s ktorou si písal niekoľko desaťročí. Listy pre Tymienieckú sú však citovo najintenzívnejšie.

Vatikán sa počas víkendu dištancoval od nadchádzajúcho vydania programu BBC Panorama a uviedol, že "obsahuje viac dymu ako ohňa".

Viac o téme: Ján Pavol II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu