Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bizarný boj Srbky so zákonom: Radšej si zmení pohlavie, len aby nemusela urobiť toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BELEHRAD - Lekárka (64) v Srbsku sa rozhodla pre zmenu pohlavia, aby sa vyhla dôsledkom nového zákona, podľa ktorého ženy odchádzajú do penzie o päť rokov skôr než muži. Podľa zákona, prijatého tento rok v júli, majú ženy pracujúce v štátnom sektore odchádzať do penzie v 60 rokoch, zatiaľ čo muži v 65. Cieľom je usporiť výdavky štátneho rozpočtu.

Vodič električky sa súdi o milióny: Preoperovali ho na ženu, potom zistil strašnú vec!

Nemocnica v meste Gornji Milanovac v centrálnej časti Srbska, kde Mirjana Stanojčičová pracuje, ju nedávno vyzvala k odchodu na odpočinok. "Môj kolega v rovnakom veku môže ďalej pracovať, ale ja nie. Rozhodla som sa preto, že sa stanem mužom, aby som mohla pracovať pri úplnom dodržiavaní zákona," vysvetlila lekárka agentúre AFP.

Vzhľadom na rozruch, aký prípad vyvolal, sa ústavný súd rozhodol, že posúdi, či spomínaný zákon nie je diskriminačný. Platnosť novej normy zároveň pozastavil do doby, kým rozhodne.

"Neviem, ako ústavný súd rozhodne, a tak pokračujem v procedúre (zmeny pohlavia)," uviedla Stanojčičová, ktorú podporujú lekárky z celej krajiny. Chirurg Dušan Stanojević, ktorý sa špecializuje na operácie meniace pohlavie, jej prisľúbil zákrok zadarmo.

Asi desatina zo 7,2 milióna Srbov pracuje v štátnom sektore, v ktorom Belehrad Medzinárodnému menovému fondu (MMF) sľúbil úspory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu