Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci odhalili veľké tajomstvo: Kostra v kláštore patrí slávnej Mona Líze!

Vedci skúmajú nájdené pozostatky Zobraziť galériu (4)
Vedci skúmajú nájdené pozostatky

FLORENCIA - Jedna z kostier nájdených vo florentskom kláštore svätej Uršuly patrí Mone Líze zvečnenej na obraze Leonarda da Vinciho. Oznámili to dnes podľa agentúry ANSA vedci, ktorí sa podieľali na prieskume hrobu.

Experti podrobili kosti vyzdvihnuté z hrobu rodiny Lisy Gherardiniovej del Giocondo detailnému skúmaniu uhlíkovou metódou. Jednu z troch skupín kostí datovali do obdobia okolo roku 1542, kedy Lisa zomrela. Silvano Vinci, ktorý sa na prieskume podieľal, povedal, že teraz bude môcť byť získaný materiál porovnaný so vzorkami ženiných potomkov.

Vykopávky - Mona Lisa
Zobraziť galériu (4)

 

Rozlúštili Da Vinciho kód: Slávna Mona Líza v sebe ukrýva mimozemšťana

Synovia Gherardiniovej boli pochovaní v bazilike Najsvätejšieho Zvestovania vo Florencii. Mona Líza sa po smrti florentského kupca Francesca del Gioconda, za ktorého sa vydala, uchýlila do kláštora sv. Uršuly. Tam sa našli kostry niekoľkých ľudí a zisťovalo sa, či niektorá z nich patrí Lise Gherardiniovej.

Vykopávky - Mona Lisa
Zobraziť galériu (4)

Vykopávky - Mona Lisa
Zobraziť galériu (4)

Taliani v minulosti sľuboval, že ak sa pozostatky nájdu, pokúsia sa zrekonštruovať podobu mŕtvej a porovnať ju so slávnym obrazom. Da Vinci ho namaľoval za začiatku 16. storočia a vzal ho so sebou do Francúzska, kde v roku 1519 zomrel. Dnes je obraz Mony Lízy vystavený v Louvri v Paríži.

Viac o téme: KostraFlorenciaMona Líza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu