Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci zistili, ako sa najznámejší vírus prenáša z človeka na človeka: Pozor na ústa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Výsledky najnovšej vedeckej štúdie by mohli pomôcť odhaliť, ktoré vírusy majú tendenciu prepuknúť do pandémie. Odborníci totiž zistili, ako vzniká chrípka a akým spôsobom sa šíri ďalej.

Podľa výskumníkov sa chrípka vyvíja v podnebí úst a ďalej sa šíri kašľom a kýchaním. Kľúčovou je práve oblasť mäkkého podnebia úst v mieste, kde sa oddeľuje od nosovej dutiny. Zápal spojený s infekciou mäkkého podnebia potom stimuluje kýchanie a kašeľ, ktorý pomáha vírusu chrípky, aby sa šíril z človeka na človeka.

Na Sibíri objavili prehistorický vírus: Vedci ho chcú prebudiť k životu, riziko pre ľudstvo!

„Mäkké podnebie ústnej dutiny doposiaľ nebolo skúmané na zvieracích modeloch,“ povedal Kanta Subbarao z amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID). Najnovší výskum bol vykonaný na fretkách, ktorých stavba úst je podobné tej ľudskej. Povlak, ktorý sa utvorí na sliznici mäkkého tkaniva, je hlavným ložiskom vírusu.

Medzi bojovníkmi IS sa rozšírilo HIV: Nakazeným vojakom pridelili špeciálnu úlohu!

Experti vo výskume pokračovali analyzovaním mutácie chrípky zodpovednej za pandémiu v roku 2009. Išlo o kmeň, ktorý sa veľmi ľahko šíril z človeka na človeka. Vírusom infikovali skupinu fretiek, aby mohli pozorovať, ako sa vírus ľudskej chrípky bude správať a šíriť ďalej, informoval Mirror.

Vedci zistili, ako sa
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: ChrípkaVírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu