Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Sibíri objavili prehistorický vírus: Vedci ho chcú prebudiť k životu, riziko pre ľudstvo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock)

MOSKVA – Podľa vedcov môže zmena klímy prebudiť k životu nebezpečné patogény. Jedným z nich je aj prehistorický vírus, ktorý 30-tisíc rokov spal v zamrznutej sibírskej pôde a teraz odborníkom naháňa hrôzu.

Objav prastarého vírusu ohlásili francúzski vedci v časopise Americkej národnej akadémie vied. Ide o Mollivirus sibericum, štvrtý typ prehistorického vírusu nájdeného od roku 2003, na ktorý narazil rovnaký francúzsky výskumný tím. Predtým, ako ho vedci opäť uvedú do života a začnú skúmať, musia sa uistiť, či nemôže u ľudí alebo zvierat vyvolať nejakú chorobu.

Stop obávanej ebole: Vedci našli vakcínu, ktorá je stopercentne účinná!

Odborníci vírus klasifikovali ako „obrí“, pretože je dlhší ako pol mikrónu. Objavili ho v permafroste v severovýchodnom Rusku a v dôsledku otepľovania klímy vzniká riziko, že by podobné vírusy mohli byť aj po tisíckach rokov znova aktívne, informuje portál News.yahoo.com.

Na Sibíri objavili prehistorický
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Vírusy sa môžu znova zobudiť

„Vírusových častíc, ktoré sú stále infekčné, môže byť ešte dosť a v prítomnosti zraniteľného hostiteľa sa môžu patogénne vírusy znova zobudiť,“ uviedol výskumník Jean-Michel Claverie. Regióny, v ktorých boli mikróby nájdené, sú vyhľadávané kvôli priemyselnému využitiu a ak ľudia nebudú opatrní a nebudú dodržiavať ochranné opatrenia, riskujú, že jedného dňa budú musieť čeliť dôsledkom.

Naposledy vedci našli na Sibíri obrí vírus v roku 2013 a neskôr sa im ho v laboratóriu podarilo oživiť v Petriho miske. Na rozdiel od väčšiny vírusov pochádzajú tieto exempláre z poslednej doby ľadovej a sú nielen väčšie, ale aj geneticky oveľa zložitejšie, ako dnes známe vírusy.

Na Sibíri objavili prehistorický
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Viac o téme: VírusSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu