Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mimozemskí bádatelia vo vytržení: Na FOTO z Marsu našli vesmírneho kraba

Je to vesmírny krab? Zobraziť galériu (2)
Je to vesmírny krab? (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Podivný objekt na nedávno zverejnenej fotografii Marsu vyvolal opäť vlnu obrovského nadšenia medzi fanúšikmi červenej planéty. Užívatelia na sociálnych sieťach sa rýchlo zhodli na tom, že v skalnej stene sa ukrýva "úžasný marťanský vesmírny krab". Ďalšie návrhy zahŕňali aj možnosť, že je to mimozemšťan či pavúk.

NASA vyvracia najväčšie obavy, ale pripravuje tajné cvičenie: Kontroverzné proroctvo?!

Fotografia NASA pochádza z júla a objavila sa na facebookovej stránke skupiny Journey to the Surface of the Moon, ktorej slogan v preklade znie: "Nehovoria nám pravdu o Marse". Vedci však v tomto prípade rýchlo zrušili nadšenie laikov. Seth Shostak, vedúci astronóm Centra pre SETI výskum, povedal, že "vesmírny krab" je opäť len pareidolia.

Ide o fenomén, kedy naša predstavivosť vidí napríklad v oblakoch zvieratá, je to schopnosť nášho mozgu vidieť tvary v náhodných objektoch a do výskumného centra im podobné obrázky, ktorých odosielatelia hovoria o kraboch, posielajú približne raz za týždeň.

"Tí, ktorí mi ich posielajú, sú celkom nadšení, pretože tvrdia, že im často pripomínajú niečo, čo by neočakávali, že sa dá nájsť na prašnom povrchu červenej planéty. Je to zvyčajne nejaký druh zvieraťa, ale občas sú to podivnejšie predmety ako automobilové diely. Možno si myslia, že sú autá na Marse," uviedol Shostak.

Mimozemskí bádatelia vo vytržení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Viac o téme: PavúkKrabNASAMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu