Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci rozlúštili pravekú hádanku: Vieme, kto na Zemi ako prvý prelomil sexuálne tabu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

NEWFOUNDLAND – Vedci našli na dne starovekého oceána fosílie tvora, ktorý mal na Zemi ako prvý sex. Hoci svoj pohlavný život v hlbokých vodách nijako netajil a tešil sa veľkému potomstvu, pre odborníkov stále ostáva panensky zahalený Eviným rúchom.

Ide o organizmus, ktorý žil zhruba pred 565 miliónmi rokov a je príkladom prvého sexuálneho reprodukčného aktu v zložitejšom organizme. Bytosti zvané ako rangeomorphy patrili podľa výskumníkov medzi prvé komplexné živočíchy na svete. Na dĺžku mohli dorásť až dva metre, ale väčšina z nich dorástla len do desiatich centimetrov a živili sa pravdepodobne živinami z vody, ktoré dokázali nejakým spôsobom absorbovať.

Starí panici o svojich boliestkach: Bol som omráčený, existuje toľko rôznych tvarov poprsia!​

„Rangeomorphy sa nepodobajú na akékoľvek iné nájdené fosílie a to je dôvod, prečo sú takým tajomstvom,“  vysvetľuje výskumníčka Emily Mitchell z Cambridgskej univerzity. Preto sa ne musia vedci pozerať z úplne inej perspektívy. Fosílie tvora objavili v kanadskom Newfoundlande. Okrem toho, že boli ako prvé na Zemi schopné pohlavnej reprodukcie, žili v pozoruhodných populáciách. Väčšie a staršie exempláre existovali obklopené mladšími a menšími „rodičmi“ s „deťmi“.

 

Ich rozmnožovanie zrejme prebiehalo podobne ako dnes u niektorých rastlín, resp. mali dva spôsoby rozmnožovania. Niektoré, pravdepodobne tie väčšie z nich, vznikali z odletujúcich vodných semien alebo spór, kým tie mladšie sa množili pomocou akýchsi dcérskych buniek, podobne ako jahody poplazmi, výhonkami. Reprodukcia rangeomorphov bola veľmi úspešná a organizmy rýchlo kolonizovali nové územia. Do akej miery bol však „sexuálny život“ týchto organizmov bohatý, vedci zatiaľ netušia a je veľmi pravdepodobné, že prebiehal aj na asexuálnej báze, informoval portál Livescience.com.

...

Viac o téme: OplodnenieSexualitaPrvý sex na Zemi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu