Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Analýza 8-tisíc rokov starých odtlačkov priniesla veľké prekvapenie: Ruky nepatrili človeku!

Záhadné odtlačky rúk na Sahare Zobraziť galériu (2)
Záhadné odtlačky rúk na Sahare (Zdroj: Youtube/Zoller + Fröhlich GmbH)

WASHINGTON - Málokto by zapochyboval, že fascinujúce odtlačky zdobiace saharský skalný prístrešok Wadi Sura nepatria človeku. Najnovšie analýzy však potvrdili, že 8-tisíc rokov starý umelecký výtvor je zahalený tajomstvom.

Vedci si pôvodne mysleli, že odtlačky rúk na saharskej Wadi Sura patria veľmi malým deťom, ale ukázalo sa, že dekorácie objavené v púšti v roku 2002 v skutočnosti nepatria človeku. Vznikli zhruba pred 8 000 rokmi a okrem nich nájdete na skalných útvaroch aj výjavy divých zvierat, ľudských postáv a bezhlavých bytostí, za čo si jaskyňa vyslúžila prezývku Jaskyňa beštií.

Najstarší dôkaz v histórii ľudských vojen: Detaily strašnej masakry prekvapili aj odborníkov

Podobné drobné odtlačky rúk boli nájdené aj v Austrálii, ale na Sahare boli dlhý čas veľkou lokálnou zvláštnosťou. O to väčšie však bolo prekvapenie, že odtlačky, ktoré každý považoval za pozoruhodný umelecký prejav pradávnych komunít ľudí, v skutočnosti patria jaštericiam.

Odtlačky mali nezvyčajnú veľkosť

Keď videl odtlačky v roku 2006 antropológ  Emmanuelle Honoré, bol šokovaný neobvykle malým tvarom rúk: „Boli oveľa menšie ako ľudské detské ruky a prsty boli príliš dlhé.“ Honoré sa preto rozhodol veľkosti rúk porovnať s rukami novorodencov. Odtlačky však boli také malé, že sa dali porovnať len s rukami predčasne narodených detí.

Analýza 8-tisíc rokov starých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Zoller + Fröhlich GmbH)

Keďže veľkosti odtlačkov boli s ľudskými neporovnateľné, vedci sa zamerali na živočíchy. Zistili, že odtlačky patria púštnym jaštericiam, alebo môže ísť aj o odtlačky končatín mladých krokodílov. Napríklad varany žijú podľa Nationalgeographic.com v tejto oblasti dodnes a okolitými kočovnými kmeňmi sú považované za chránené bytosti. Objav neznamená, že odtlačky na stene nevytvoril človek, ale vyplýva z neho, že ľudia nejakým spôsobom pritláčali k stene končatiny plazov alebo mali vytvorené šablóny v tvare týchto končatín.

Viac o téme: SaharaOdtlačky rúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu