Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poplach medzi vedcami: Nová technológia by z nás mohla urobiť genetické monštrá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Scenáre zo science fiction sa môžu stať realitou, varujú bezradní vedci. Genetické modifikácie majú totiž viac vedľajších účinkov, o ktorých sa nehovorí. Ak sa gény z laboratória rozšíria vo voľnej prírode, hrozí nám nielen ekologická katastrofa.

Nová technológia na vytváranie geneticky modifikovaných organizmov by pre ľudstvo mohla mať nedozerné následky. Vedci sa obávajú, že tento výdobytok vedci by mohol byť zneužitý omylom či úmyselne, alebo spôsobiť nežiaduce zdravotné ťažkosti a ekologickú katastrofu.

Vývoj tzv. urýchľujúceho génu sľubuje revolúciu v poľnohospodárstve a medicíne, pretože by teoreticky mohol zastaviť napríklad šírenie chorôb prenášaných komármi (malária, žltá zimnica), ale aj odstrániť škodcov či invazívne druhy, ktoré ohrozujú poľnohospodárske plodiny.

Riziko infikovania celej populácie

Ak sa však podľa vedcov technológie ocitnú v nesprávnych rukách, môže sa z laboratórií uvoľniť nebezpečná hrozba. Dokonca aj v podobe teroristického útoku. Gén by totiž mohol uľahčiť šírenie vírusových infekcií v populácii. Podľa izraelského genetika Davida Gurwitza by sa tak jednoducho mohli prenášať smrtiace bakteriálne toxíny na človeka, nakoľko geneticky modifikované organizmy by boli schopné rýchlo sa šíriť vo voľnej prírode, uvádza Independent.

Minulý týždeň vyzvala Americká akadémia vied na rozsiahle preskúmanie urýchľovacieho génu a najnovšie vyzvalo 27 popredných genetikov v časopise Science vedeckú komunitu, aby sa o rizikách aj prínosoch genetickej modifikácie verejnosť transparentne dozvedela. „Majú obrovský potenciál riešiť globálne problémy v oblasti zdravia, poľnohospodárstva i ochrany prírody, ale ich schopnosť meniť voľne žijúce populácie si vyžaduje opatrnosť,“ alarmujú vedci.

Gén sa šíri extrémne rýchlo

Ako potvrdili aj laboratórne experimenty na muškách octomilkách, už jediný gén zavedený do jednej individuálnej muchy po niekoľkých generáciách „infikuje“ prakticky všetky ostatné v populácii, čo sa líši od bežných pravidiel genetiky, ktoré opisujú oveľa pomalšie šírenie. Sú teda veľmi ľahko reprodukovateľné. „Svet by mohli urobiť lepším miestom, len ak ich budeme používať múdro,“ myslia si vedci.

„Zázračná“ génová technológia bola vedcami vyvinutá už pred desiatimi rokmi, ale sofistikované metódy na jej uskutočnenie sú vynálezom posledných dvoch rokov. Gén je mimoriadny najmä tým, že dokáže „skákať“ z jedného chromozómu do druhého v rámci jediného organizmu. Výsledkom by bola populácia, v ktorej každý jedinec by bol nositeľom modifikovaného génu.

Poplach medzi vedcami: Nová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: GMOGenetická modifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu