Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britský parlament schválil manipuláciu s DNA nenarodených detí: Bábätká budú mať troch rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

LONDÝN - Dolná komora britského parlamentu v utorok predbežne schválila zákon, ktorý umožňuje vedcom vytvoriť deti z DNA pochádzajúcej od troch osôb. Účelom tejto metódy je ochrániť novorodencov pred zdedením potenciálne smrteľných chorôb od matiek, informovala agentúra AP.

Návrh ešte musí dostať zelenú aj v hornej komore parlamentu predtým, ako sa stane zákonom. Ak k tomu dôjde, Británia bude prvou krajinou umožňujúcou genetickú modifikáciu embryí.

Sporná metóda spočíva v úprave ľudského vajíčka alebo zárodku pred jeho prenosom do maternice ženy. Odporcovia tohto postupu sa obávajú, že metóda povedie k vytváraniu tzv. dizajnérskych detí.

Poruchy mitochondrií môžu vyústiť do chorôb, akými sú svalová dystrofia, zlyhávanie srdca, obličiek a pečene, či závažnej slabosti svalov. Niektorí vedci tvrdia, že predmetná metóda prekračuje hranice bežnej vedy, keďže zmeny vykonané na embryách sa neskôr prenesú aj na ďalšie generácie jedincov.

Metóda si vyžaduje odobratie jadrovej DNA z vajíčka budúcej matky a jeho vloženie do darcovského vajíčka, z ktorého bola jadrová DNA odstránená. Toto sa môže vykonať pred alebo po oplodnení.

Británia je dlhodobým lídrom v oblasti asistovanej reprodukcie. Prvé dieťa "zo skúmavky", Louise Brownová, sa narodila v roku 1978 v anglickom Oldhame. O štyri roky nato sa rovnakou metódou narodila i jej sestra Natalia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu