Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovanie ľudstvu: Skaza zo Slnka príde kedykoľvek, budeme mať len 12 hodín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Masívne výpadky prúdu a satelitného spojenia, zlyhanie dopravných sietí a mnoho ďalších problémov, ktorým bude ľudstvo čeliť v osudný deň. Proroctvo vedcov má však ešte jednu poslednú nedopísanú kapitolu. Čo sa bude diať posledných 12 hodín?

Ak sa človek neprivedie ku skaze sám a neznesie ho z povrchu Zeme ani zrážka s asteroidom, môže byť predzvesťou nášho konca aj ničivá slnečná búrka. O tom, že pohroma prichádza, sa však dozvieme len 12 hodín pred jej začiatkom, uvádza sa v správe britskej vládnej prípravnej stratégie pre kozmické počasie. Jej súčasťou je plán, ako sa s najhorším scenárom, ktorý by vznikol následkom vypudenia koronárnej hmoty a slnečnej búrky, vyrovnáme. 

 

ROZHOVOR Slovenský astronóm o najväčších záhadách vesmíru: Pluto nás všetkých prekvapilo!

V prípade takejto udalosti by sa aura plazmy, ktorá obklopuje Zem, oddelila a smerom na našu planétu by sa vychrlili vysoko energetické častice spolu so žiarením X. Posledná veľká slnečná búrka zasiahla našu planétu v roku 1859 a je známa ako Carringtonská udalosť. „Čím rýchlejšie k nám koronárna hmota dorazí, tým väčšie sú jej potencionálne dopady,“ uvádza sa v správe. Pri najhoršom scenári by sme podľa odborníkov mohli mať len 12 hodín na to, aby sme sa dozvedeli, že sa k nám blíži skazonosný búrkový mrak zo Slnka.

Udalosť by podľa výskumníkov vyvolala narušenie satelitnej komunikácie a navigačných systémov, čo by malo dopad na pohyb lodí, lietadiel i vlakov. Autori správy sa domnievajú, že aby krajiny zabránili negatívnym vplyvom na infraštruktúru a s fenoménom sa vyrovnali, mali by vytvoriť dostatočne efektívny výstražný systém, ktorý by dokázal upozorniť na hrozby súvisiace s počasím. Okrem toho je potrebne apelovať na citlivé odvetvia, aby prijali potrebné opatrenia na zmiernenie pravdepodobných vplyvov. Príprava je podľa nich veľmi dôležitá na národnej úrovni, ale bude si vyžadovať aj medzinárodnú koordináciu, informoval portál News.com.

Varovanie ľudstvu: Skaza zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: PohromaSolárna búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu