Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci prevrátili teóriu o ľudskej ruke úplne naruby: Omyl evolúcie alebo boží zámer?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Človek je kráľom živočíšnej ríše, a preto má tendenciu myslieť si, že je aj jej najdokonalejším tvorom. Vedci nás však tentoraz vyvedú z omylu. Pozrite sa na svoje ruky a tľapnite si nimi po čele, pretože vedci hovoria, že evolúcia sa na našom tele nepodpísala až tak výrazne.

Podľa vedcov môže byť ľudská ruka dokonca primitívnejšia ako šimpanzia a pripomína skôr ruku spoločného predka šimpanzov a človeka! Odkedy človek začal vyrábať a používať nástroje, jeho ruka sa totiž zmenila len málo, kým ruky šimpanzov a orangutanov sa odvtedy vyvinuli oveľa viac, tvrdia autori štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Nature Communications. „Výsledky naznačujú, že moderná ľudská ruka je z globálneho prírodného hľadiska primitívnejšia, než ako sa mnohí domnievajú,“ uviedol Kurtis Hiatt, hovorca George-Washingtonskej univerzity.

Teória, ktorá nabúrala stáročný stereotyp: Kontroverzný opičí proces sa stal totálnou fraškou

Palec predznamenal úspech nášho druhu

Odborníci zapojení do výskumu analyzovali ruku človeka, šimpanza a orangutana, ako aj stavbu ruky ľudoopov a predkov opíc. Záver ich porovnávania mnohých prekvapil: Ľudská ruka nie je až taká odlišná od prvých predkov človeka. „Ľudská ruka sa vyznačuje relatívne dlhým palcom v porovnaní s dĺžkou ostatných štyroch prstov. To je súčasne považované za jednu z hlavných zvláštností, ktorá prispela k úspechu nášho druhu, pretože uľahčuje presné uchopenie,“ vysvetľujú vedci. V porovnaní s ľudskými sú napríklad šimpanzie ruky oveľa dlhšie a užšie, pričom ich palec je kratší a ostatné štyri palce sú dlhšie.

Ruka šimpanza
Zobraziť galériu (2)
Ruka šimpanza  (Zdroj: thinkstock)

Podobne ako ľudia, aj gorily podľa vedcov zdedili podobne primitívnu štruktúru ruky. Ich palec stojí v opozícii ostatným štyrom prstom a ich nohy sú tým ľudským takisto podobné okrem palca, ktorý je oveľa ohybnejší v porovnaní s naším. Vedci sa domnievajú, že všetky primáty, ktoré prežili neskorý miocén (pred 12 až 5 miliónmi rokov), sa pred zánikom zachránili nejakou evolučnou špecializáciou. Kým zo šimpanzov a orangutanov sa stali profesionáli v lezení po stromoch, gorily aj ľudia napredovali v chôdzi po zemi.

Hoci máme tendenciu myslieť si, že gorily trávia veľa času vysedávaním na stromoch, v skutočnosti tam trávia len 5 až 20 percent svojho času. Nová štúdia teda spochybnila dlhodobý predpoklad o sofistikovanosti ľudskej ruky. Tá má podľa vedcov už milióny rokov primitívnu anatomickú štruktúru, uviedol portál News.discovery.com.

Viac o téme: EvolúciaĽudská ruka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu