Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mimoriadny stav pretrváva: Obľúbená dovolenková destinácia sa bojí teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Ako v noci nadnes informovala agentúra Reuters, v severných častiach Sinajského polostrova Egypt predĺźil mimoriadny stav o tri mesiace. Opatrenie bolo zavedené vlani v októbri po tom, ako v tejto strategicky situovanej oblasti susediacej s Izraelom, pásmom Gazy a Suezským prieplavom islamistickí militanti vystupňovali útoky.

Povstalci zabili na Sinaji od polovice roku 2013 stovky vojakov a policajtov. Išlo o reakciu na zosadenie bývalého islamistického prezidenta Muhammada Mursího z iniciatívy vtedajšieho armádneho šéfa Abdala Fattáha Sísího, súčasnej hlavy štátu, po masových protestoch zameraných proti Mursího vláde. 

Rozhodnutie o predĺžení mimoriadneho stavu oznámil v sobotu egyptský premiér Ibráhím Mahláb v písomnom dekréte. Opatrenie sa bude týkať miest Rafáh, Aríš, Šajch Zuvajd a okolitých oblastí, pričom vstúpi do platnosti od dneška. Dekrét zároveň predlžuje zákaz nočného vychádzania v daných 
K zodpovednosti za väčšinu nedávnych násilností v danom regióne sa prihlásila džihádistická skupina Sinajská provincia, ktorá je egyptskou odnožou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ovládajúcej rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Sinajská provincia je tamojšou najaktívnejšou militantnou skupinou. 

Viac o téme: EgyptIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu