Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili kruté zistenia pre ženy: Svojich miláčikov radšej do chomúta nežeňte!

BRATISLAVA - Manželstvo bolo dlho považované za zväzok, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie tých, ktorí v ňom žijú s tým, že manželské páry sa častejšie dožívajú vyššieho veku a majú menej emocionálnych problémov, ako slobodní ľudia. Nová štúdia ale ukázala, že ženám manželstvo toľko neprospieva.

Britskí vedci totiž zistili, že u slobodných mužov má „sloboda“ nepriaznivý vplyv na ich zdravie, zatiaľ čo slobodné ženy podobnými negatívnymi dopadmi netrpia, uviedol The Daily Telegraph. U žien v strednom veku, ktoré sa nikdy nevydali, existovala rovnaká pravdepodobnosť vzniku metabolického syndrómu-kombinácia cukrovky, vysokého krvného tlaku a obezity- ako u vydatých žien.

Odhalila to štúdia vykonaná expertmi z prestížnej londýnskej vysokej školy University College London (UCL), Londýnskej ekonomickej školy (LSE) a Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

A hoci existovalo u týchto slobodných žien zvýšené riziko problémov s dýchacími orgánmi, bolo omnoho nižšie, ako riziko týchto chorôb u slobodných mužov. Tak podobne to bolo aj v prípade srdcových problémov. „Nezosobášiť sa alebo nežiť v spoločnej domácnosti je pre ženy menej škodlivé ako pre mužov,“ uviedol George Ploubidis z UCL.

Prieskum tiež zistil, že rozvod nemá škodlivý dopad na budúce zdravie mužov a žien v prípade, že si nájdu ďalšieho partnera. „množstvo štúdií zistilo, že zosobášení sú na tom zdravotne lepšie ako slobodní,“ doplnil Ploubidis.

„Náš výskum taktiež ukázal, že ľudia, ktorí zažili odlúčenie, rozvod a nový sobáš, majú v strednom veku podobný zdravotný stav ako ľudia, ktorí sú zosobášení,“ dodal. Predchádzajúce štúdie rovnako odhalili, že zdravie sa u mužov po rozvode zhoršuje. V dlhodobom horizonte sa ale všetko vracia do normálu a ich zdravotný stav je rovnaký ako pred rozvodom, uviedli iní vedci. Vo svojej štúdii analyzovali informácie o viac ako 10 000 ľuďoch nerodených v Anglicku, Škótsku a Walese v ten istý týždeň na jar v roku 1958.

Viac o téme: VýskumManželstvoŽenyMužiVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu