Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Fantastický objav na Veľkonočnom ostrove: Sochy ukrývajú tajomný odkaz!

Pod zemou sa ukrývalo prekvapenie! Zobraziť galériu (4)
Pod zemou sa ukrývalo prekvapenie! (Zdroj: Easter Island Statue Project, Imgur)

HANGA ROA - Archeológovia sa pustili do odvážneho projektu. Na legendami opradenom Veľkonočnom ostrove vykopávajú obrovské kamenné sochy, aby odokryli ešte ďalšie ich netušené tajomstvo - na chrbtoch mali vyryté znaky! Aký odkaz chceli pôvodní polynézski obyvatelia uchovať budúcim generáciám?

Na chrbtoch majú obrovské kamenné monolity vyryté prastaré výjavy, podobajúce sa na mesiačiky, ako vidno na fotografiách, ktoré zdieľal Imgur. Podľa odborníkov by mohlo ísť o označenie kanoe pôvodných polynézskych obyvateľov ostrova, informuje portál News.com.

Čitajte tiež: Mikrobiológ predpovedá: Ľudia vyhynú do 100 rokov!

Na ostrove sa nachádza 887 monumentálnych sôch vysokých asi 10 metrov, ktoré boli zhotovené medzi rokmi 100 až 1 800 nášho letopočtu. Každá z nich váži priemerne 80 ton. Archeológovia ich v rámci výskumu začali vyhlbovať už v roku 2012 a na veľké prekvapenie ľudí potvrdili, že sochy nemali len hlavy, ako to vyzeralo na prvý pohľad.

FOTO Fantastický objav na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Easter Island Statue Project, Imgur)

„Dôvod, prečo si ľudia mysleli, že ide len o hlavy, je ten, že asi 150 z nich bolo až po ramená ukrytých pod zemou na svahu sopky,“ povedal Jo Anne Van Tilburg, riaditeľ Easter Island Statue Project, ktorý ma na starosti výskum sôch na Veľkonočnom ostrove. V skutočnosti sa o tom, že veľká časť tela sôch je pochovaná pod zemou, tušilo už od roku 1919, keď na ostrove bádala prvá výskumná expedícia a podnikla počiatočné vykopávky. Definitívne však túto skutočnosť potvrdil až cestovateľ a antropológ Thor Heyerdahl v roku 1955, keď jeho nórska archeologická expedícia jednu zo sôch vyhĺbila.

FOTO Fantastický objav na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Easter Island Statue Project, Imgur)

Počas nasledujúcich desaťročí 20. storočia sa na významný objav zabudlo, ale izolovaný ostrov začali od roku 1990 navštevovať zvedaví turisti a s nimi aj odborníci. Napriek modernému výskumu však ostáva nezodpovedaných stále veľa otázok. Napríklad to, ako presne boli z vulkanickej horniny Polynézanmi sochy zhotovené či ako sa ľudia v minulosti dostali na taký vzdialený ostrov a obývali ho. A na zaver, čo sa stalo s komunitou Veľkonočného ostrova, ktorá sa v čase, keď ho v roku 1774 navštívil moreplavec James Cook, uchýlila ku kanibalizmu? Význam mysterióznych sôch nie je dodnes úplne zodpovedaný a ako uvádza Mirror, pravdepodobne predstavujú významné kmeňové postavy alebo predkov.

FOTO Fantastický objav na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Easter Island Statue Project, Imgur)

Viac o téme: Veľkonočný ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu