Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudská obluda a nacistický vrah: Takto dopadol nepotrestaný Anjel smrti!

Josef Mengele
Josef Mengele (Zdroj: SITA)

BERTIOGA - Nemecký nacistický lekár Josef Mengele je synonymom ľudského netvora, ktorý pod pláštikom vedeckých pokusov sadisticky mučil väzňov v koncentračných táboroch. Po vojne sa mu podarilo uniknúť spravodlivosti a pod falošnou identitou žil v Brazílii, kde v roku 1979 zomrel.

Prečítajte si aj: Dieťa bez minulosti: Žena až v starobe zistila, že je "výtvorom" tajného nacistického programu!

Povesti o jeho pobyte a smrti potvrdila až exhumácia pozostatkov v brazílskom meste Bertioga 6. júna 1985, ktorých vedecká analýza podľa DNA preukázala, že skutočne ide o tohto zločinca s prezývkou "Anjel smrti".

Mengele bol v máji 1943 poslaný ako táborový lekár do koncentračného tábora v Osvienčime. Tu na príjazdovej rampe osobne rozhodoval o tom, kto pôjde rovno do plynovej komory a kto je spôsobilý na prácu či k jeho experimentom. Na židovských a rómskych väzňoch vykonával brutálne experimenty a operácie bez anestetík, skúšal tiež napríklad odolnosť ľudského organizmu v ľadovej vode alebo ako dlho vydrží čerstvo narodené dieťa bez matky.

Posadnutý bol predovšetkým rôznymi genetickými chybami a výskumom dvojčiat. Zaoberal sa možnosťou, ako umelo zvýšiť pravdepodobnosť, že žena porodí dvojčatá. Tým sa mala zvýšiť populácia "vyvolenej" árijskej rasy. Osobne mal na svedomí vyše 400.000 životov.

Po vojne Mengeleho síce zajali, ale v lete 1945 ho omylom prepustili na slobodu. Potom pod falošným menom utiekol do Argentíny a neskôr do Paraguaja, kde získal občianstvo.

Potom, čo izraelskí agenti vypátrali a v máji 1960 uniesli z Argentíny do Izraela hlavného architekta vyhladzovanie Židov Adolfa Eichmanna, a narazili aj na Mengeleho stopu (možnosť ho dopadnúť sa Mossad vzdal, aby neohrozil zadržanie Eichmanna), utiekol do Brazílie. Tu 7. februára 1979 zomrel pri kúpaní v Atlantiku v mestečku Bertioga blízko Sao Paula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu