Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pravda o najhľadanejšom nacistovi: Beštiálny vrah Mengele unikol Mossadu hneď dvakrát

Josef Mengele Zobraziť galériu (4)
Josef Mengele (Zdroj: SITA)

JERUZELAM - Izraelská tajná služba Mossad premárnila dve príležitosti k dolapeniu nacistu Josefa Mengeleho, ktorý vykonával na väzňoch v koncentračných táboroch genetické experimenty a posielal ich do plynových komôr. Izraelskému rozhlasu to v utorok povedal bývalý agent Mossadu Rafi Ejtan. V Izraeli majú byť tento týždeň zverejnené odtajnené dokumenty Mossadu, ktoré okrem iného odhaľujú detaily neúspešných operácií na chytenie Mengeleho.

Posledné chvíle nacistického vraha: Takto zomieral sadista Brunner, ktorý poslal na smrť aj Slovákov

Ejtan povedal, že Mossad zistil adresu, na ktorej žil Mengele v Buenos Aires, keď v roku 1960 v Argentíne agenti chytili nacistu Adolfa Eichmanna, povereného nacistickým režimom konečným riešením židovskej otázky.

"V dobe, keď sme chytili Eichmanna, Mengele žil v Buenos Aires, našli sme jeho byt a sledovali ho," povedal Ejtan, ktorý má teraz 90 rokov. Veliteľ Mossadu Iser Harel potom nariadil Ejtanovi využiť príležitosť a tiež zatknúť Mengeleho. Ejtan bol proti. "Nechcel som robiť dve operácie naraz. Podarila sa nám tá prvá a mal som skúsenosť, že keď sa snažíte o ďalšiu, môžete zmariť obe," povedal Ejtan.

Josef Mengele v spoločnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Napriek tomu súhlasil s tým, že zatiaľ čo agenti odvezú Eichmanna do Izraela, kde bol nacista odsúdený a popravený v roku 1962, Eitan zostane v Argentíne a bude sledovať Mengeleho. "On už ale v byte nebol a susedia mi povedali, že sa má o týždeň vrátiť. Čakali sme týždeň, lenže medzitým sa celý svet dozvedel o Eichmannovom dolapení a Mengele sa na adrese v Buenos Aires už neukázal," povedal Ejtan.

Druhýkrát ho mohol Mossad zadržať v Brazílii. "Na konci roka 1962 ho určite videli na farme pri Sao Paule," povedal Eitan. Harel však už nebol v úrade a jeho nástupcovia uprednostňovali iné operácie ako honbu za Mengelem.

Pravda o najhľadanejšom nacistovi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Denník Jediot Achronot napísal, že dokumenty, ktoré budú zverejnené, ukážu ďalšie zlyhanie tajnej služby. Po Mengelem sa vraj pátralo v Paraguaji, zatiaľ čo nacista bol v Brazílii. Denník tiež opísal náročný plán, pri ktorom mala byť stopa získaná v roku 1983, kedy sa mal odpočúvať Mengeleho syn Rolf, ktorý žil v Berlíne. Neskôr sa ukázalo, že Mengele bol už štyri roky po smrti.

Utopil sa pri brazílskom pobreží v roku 1979 a jeho smrť bola potvrdená v roku 1985. Pochovali ho pod falošným menom, ale bol identifikovaný po exhumácii. Izraelská tlač píše, že jeho kosti sa teraz používajú na štúdium na univerzite v Sao Paule. Spočiatku vraj ležali v márnici saopaulského lekárskeho ústavu niekoľko rokov bez toho, aby sa o ne niekto prihlásil. Neskôr doktorovi Danielovi Muñozovi, ktorý sa zaoberá súdnym lekárskom, napadlo, že Mengeleho kosti môže použiť pri svojich prednáškach.

Pravda o najhľadanejšom nacistovi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mossad odtajnené dokumenty poskytol pamätníku Jad vašem, ktorý zhromažďuje materiály týkajúce sa holokaustu. Udalosti okolo lovu na Mengeleho sú už známe z minulosti, ale tentoraz to bude prvýkrát, čo ich potvrdí aj tajná služba.

Viac o téme: MossadJosef MengeleRafi Ejtan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu