Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia krásnej a zdravej dievčiny (†21): Brala lieky, po mesiaci odpadla na schodoch a zomrela!

Fallan Kureková
Fallan Kureková (Zdroj: Facebook)

TAMWORTH - Keď sa dvadsaťjedenročnej Fallan z Veľkej Británie urobilo zle, myslela si, že je to len krátkodobá nevoľnosť. No jej stav sa neustále zhoršoval, až nakoniec skolabovala a zomrela. Za všetko mohla antikoncepcia, ktorú začala brať len mesiac pred svojou smrťou.

Fallan Kureková mala veľmi nepravidelnú menštruáciu, a tak jej lekár predpísal antikoncepciu rigevidon na tri mesiace. Brala ju len 25 dní, keď sa u nej objavili prvé zdravotné ťažkosti. Trpela dýchavičnosťou a bolesťami v nohách a rebrách - všetkými príznakmi, ktoré sprevádzajú pľúcnu embóliu. Znekopojení rodičia dcéru zaviezli do nemocnice, kde absolvovala vyšetrenie elektrokardiogramom (EKG). Podľa lekárov mala pomliaždenú hrudnú kosť. Pacientke predpísali ibuprofen a paracetamol a poslali ju domov.

O štyri dni neskôr sa ráno prebudila s tým, že sa už cíti lepšie. No keď sa posadila na posteľ, nevedela sa poriadne nadýchnuť. Užila teda pilulku, vstala a šla dolu po schodoch do kuchyne. Na polceste sa ale zrútila na zem. "Okamžite som bežal za ňou a chytil ju do náručia. Cítil som, ako jej telo úplne ochablo," spomína na smutný okamih matka.

 


Bratislavčanka užívala antikoncepciu a dostala porážku

Privolaní zdravotníci vykonali nejaké testy. Vtedy bola ešte Fallan pri vedomí. No po chvíli začala vracať, potom prestala dýchať a celá zmodrela. Po prevoze do nemocnice bola hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti a pripojená na ventilátor. Po troch dňoch nastala mozgová smrť. Dievčina naposledy vydýchla o niekoľko hodín neskôr, vo štvrtok 14. mája, obklopená svojimi blízkymi. Za príčinu úmrtia lekári na základe vyšetrení stanovili pľúcnu embóliu, čiže krvnú zrazeninu, ktorá sa jej v dôsledku užívania antikoncepcie vytvorila na pľúcach. Koroner teraz ešte čaká na výsledky pitvy, ktorá by ale mala predbežný záver potvrdiť.

"Fallan bola sebavedomá, temperamentná a veľmi obľúbená. Tešila sa na zvyšok svojho života. Žiadnej rodine neželám, aby prežila to, čo teraz prežívame my," povedal jej otec so zdrveným hlasom denníku Daily Mail. Rodičia dúfajú, že zverejnenie ich smutného príbehu pomôže zvýšiť povedomie o potenciálne smrteľnom riziku užívania antikoncepčných tabletiek.

 

Vládny regulačný orgán pre medicínske produkty trvá na tom, že antikoncepcia je bezpečná a ženy by ju môžu brať aj naďalej. "Ide o veľmi bezpečný a vysoko účinný spôsob, ako predchádzať nechcenému tehotenstvu. Výhody užívania hormonálnej antikoncepcie vysoko prevyšujú riziká," uviedol hovorca úradu. Maďarská spoločnosť Gedeon Richter, ktorá rigevidon vyrába, sa k prípadu nevyjadrila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu