Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľný nález: V jaskyni našli poklad starý 2300 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelskí jaskyniari odkryli malý poklad pozostávajúci z mincí a šperkov z obdobia vlády Alexandra Veľkého. Podľa archeológov mohli poklad ukryť utečenci počas starovekej vojny, napísala dnes agentúra Reuters,

Poklad je starý asi 2300 rokov. Z obdobia vlády slávneho dobyvateľa je prvým svojho druhu, ktorý sa podarilo objaviť, povedal Eitan Klein z izraelského pamiatkového úradu. Potápači objavili len minulý mesiac ešte väčší poklad pri pobreží židovského štátu - približne 2000 zlatých mincí z 11. storočia. Archeológovia dúfajú, že nález pomôže viac objasniť obdobie moslimskej nadvlády v tomto období.

Najnovší nález sa podaril turistom v úzkej štrbine v kvapľovej jaskyni v oblasti Galiley. Nález obsahoval aj dve strieborné mince vyrazené počas vlády Alexandra Veľkého a viacero strieborných šperkov - prstene, náramky a náušnice. Cenné predmety mohli byť v jaskyni ukryté miestnymi obyvateľmi, ktorí sa tam uchýlili v období vládnej nestability po smrti Alexandra, uviedol pamiatkový úrad vo svojom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu