Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeológovia skúmajú záhadný dom v Nazarete: FOTO miesta, kde mal žiť Ježiš!

Tu mal pred stáročiami bývať Ježiš Zobraziť galériu (2)
Tu mal pred stáročiami bývať Ježiš (Zdroj: Biblical Archaeology Review)

NAZARET - Archeológovia skúmajú dom, v ktorom podľa všetkého strávil prvé roky života samotný Ježiš Kristus. Je vytesaný do vápencovej skaly, pričom neskôr slúžil ako cintorín. Informoval o tom magazín Biblical Archaelogical Review.

O Ježišovom detstve sa toho okrem zopár základných faktov vie dosť málo. Je napríklad známe, že ho počala panna menom Mária a za jeho pozemského otca je považovaný Jozef, ktorý sa živil ako tesár. Po jeho narodení sa mu do Betlehemu prišli pokloniť traja mudrci z východu.

Kde presne Kristus ako chlapec žil, nebolo jasné. V stredoveku kolovali chýry o tom, že svoje detstvo prežil v malom domčeku v Nazarete. Ešte na konci 19. storočia ho objavili mníšky, no až v roku 2006 sa profesorovi Kenovi Darkovi z Univerzity v Readingu podarilo stanoviť jeho vek a určiť, že ide naozaj o dom, o ktorom si mnohí mysleli, že v ňom žil Mesiáš.

Archeológovia skúmajú záhadný dom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Biblical Archaeology Review)

Domček s viacerými izbami je skrytý vo vápencovej hore, je vyrobený z kameňa a malty a pochádza z prvého storočia nášho letopočtu. Našli sa v ňom artefakty ako rozbité hrnce, vreteno na spriadanie nití či vápencové nádoby. Práve posledné menované naznačujú, že v dome žila rodina židovského pôvodu, pretože Židia verili, že vápenec sa nemôže stať nečistým. Vedľa domu sa nachádzajú aj dve hrobky, z ktorých jedna bola prezývaná "hrobka sv. Jozefa".

Archeológovia skúmajú záhadný dom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ken Dark)

Podľa Darka dom po tom, ako sa z neho vysťahovala Kristova rodina, slúžil ako pohrebisko a neskôr bol súčasťou kostola, ktorý postavili Byzanťania, aby ho chránili. Taktiež ho vyzdobili mozaikami, čo znamená, že mal osobitý význam a bol zrejme uctievaný ako posvätný.  "Z archeologického hľadiska nevieme s istotou povedať, či je toto naozaj dom, v ktorom vyrástol Ježiš. Na druhej strane to ale z rovnakého dôvodu nemôžeme ani vylúčiť," povedal Dark.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu