Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brutálne odhalenie: Takto spojeneckí vojaci masakrovali nacistické stráže pri oslobodení Dachau!

Brána do Dachau. Zobraziť galériu (3)
Brána do Dachau. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Kapitán David Wilsey opísal hrôzy druhej svetovej vojny a hlavne nemeckého koncentračného tábora v listoch svojej žene Emily, ktoré po rokoch našla v podkroví ich dcéra. Novoobjavené správy amerického lekára detailne opisujú, ako boli stráže SS zmasakrované spojeneckými vojakmi počas oslobodenia Dachau.

Kapitán David Wilsey bol medzi prvými, ktorí vstúpili do tábora smrti v Nemecku, kde nacisti mučili a popravili desiatky tisíc Židov a vojnových zajatcov. Keď spojeneckí vojaci Dachau oslobodzovali, videli také veľké hrôzy a hromady tiel, že sa so strážami SS, ktoré nestihli utiecť, vôbec nemaznali.

"Videl som mučené pochytané stráže SS (americkými vojakmi), a potom zastrelené spôsobom, ktorému hovoria "cool blood" ale Emily! Bože, odpusť mi, keď poviem, videl som to urobiť bez jedinej emócie..." napísal Wilsey v liste svojej žene.

Tieto popravy boli opísané historikmi ako jeden z najnehanebnejších incidentov americkej angažovanosti vo vojne. Vojaci mučili stráže tým, že ich nechali hodiny stáť a salutovať Heil Hitler a pred tým, ako ich zastrelili, liali im na nahý chrbát ľadovú vodu.

Americkí vojaci objavujú v Dachau mŕtve telá.
Zobraziť galériu (3)
Americkí vojaci objavujú v Dachau mŕtve telá.  (Zdroj: profimedia.sk)

Obvinenia proti vojakom boli po vojne zamietnuté generálom Georgeom Patonom, ale dejiny nezabúdajú na to, čo sa pri oslobodení tábora v apríli 1945 dialo. Wilseyho listy zverejnil tento mesiac časopis New Republic a obsahujú desivé detaily o konci vojny.

V čase oslobodenia Dachau mal kapitán Wilsey 30 rokov a pracoval ako anesteziológ v 116. evakuačnej nemocnici. Zdravotník hovoril o dňoch ťažkého rabovania, kedy spojenecké vojská brali nemeckým strážam všetko, čo sa dalo.

Kapitán Wilsey povedal, že našiel "viac zásob ako v centre Chicaga" a pokračuje zoznamom darčekov, ktoré dúfal, že privezie späť svojej žene.

Listy boli zverejnené Wilseyho dcérou Clarice, ktorá žije v Eugene v Oregone po tom, čo ich našla v podkroví domu. Viac ako 500 listov za päť vojnových rokov považujú historici za neoceniteľné.

Clarice uviedla, že otec pred svojou smrťou v roku 1996 každého, kto chcel popierať holokaust, upozornil: "Bol som tam." Veľmi ho tiež zaujal film Schindlerov zoznam, ale odmietol hovoriť o podrobnostiach toho, čo videl.

V jednom liste svojej žene napísal: "Chyteného utečenca priviazal SS nahého k stĺpu a pustili na neho troch obrovských dobermanov (po štyroch dňoch hladovania), zatiaľ čo sa na to v pozore dívali tisíce internovaných. Hansa ani nehlo, keď mu odtrhli lýtka, ani keď mu odtrhli stehná, ani keď mu vytrhli črevá (áno, črevá). Ale otočil hlavu a zvracal, keď mu dobermani vyrvali srdce a pľúca. Prvá vec, ktorú väzni po oslobodení urobili, zastrelili dobermanov aj ich hrozného pána."

Väzni pri oslobodení Dachau.
Zobraziť galériu (3)
Väzni pri oslobodení Dachau.  (Zdroj: profimedia.sk)

Kapitán Wilsey tiež podal znepokojujúce informácie o poprave nacistických stráží v liste zaslanom 22. mája. Jeden vojak z Kalifornie bol taký krvilačný, že predtým, ako zastrelil troch SS-manov polieval ich ľadovou vodou. Chcel sa tak pomstiť za smrť svojho brata v rukách nacistov.

New Republic uvádza, že Wilseyho listy ukazujú ďalšiu, temnejšiu stránku amerických vojakov, ktorá sa zriedka objavovala v hollywoodskych filmoch. Väčšinou boli Američania považovaní za čestných altruistov ako protiklad ku krutému a zlému nepriateľovi.

Wisleyho svedectvo však tento obraz značne komplikuje a odhaľuje skutočný život. Americkí vojaci boli hrdinskí, odvážni, svedomití, oddaní, ale aj brutálni, pomstychtiví a eticky oslabení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu