Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známy meteorológ Jurčovič prehovoril o ovplyvňovaní počasia vládami: Je to bežné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/MOSKVA - Oslavy 8. mája sa blížia, celý svet si pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom. Tentokrát budú mať špeciálnu príchuť. Od konca druhej svetovej vojny ubehlo už 70 rokov, väčšina z pamätníkov už nie je medzi nami. Aj preto sa európske štáty snažia pripomínať mladým, čo vojna znamenala. Megalomanské oslavy Rusov by ale mohli pokaziť mraky a dážď. Čo robia preto, aby si ukradli pekné počasie? Opýtali sme sa na to slovenského odborníka, meteorológa Petra Jurčoviča.

Rusi oslavujú Deň víťasztva nad fašizmom o deň neskôr ako zvyšok Európy. Podpis kapitulácie v Berlíne sa totiž odohral pred polnocou, v Moskve však už v tom čase bol ďalší deň, a teda deviaty máj. Podľa predpovedí má byť v sobotu polooblačno, čo však veľkolepým plánom Kremľa nevyhovuje, preto podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax "oblaky rozoženú pomocou granulovaného oxidu uhličitého, kvapalného dusíka a špeciálneho cementu".

Veteráni sa snažia naučiť mladých o hrôze vojny čo najviac.
Zobraziť galériu (5)
Veteráni sa snažia naučiť mladých o hrôze vojny čo najviac.  (Zdroj: SITA)

Ako to presne funguje, na to sme sa opýtali z televíznych obrazoviek známeho meteorológa Petra Jurčoviča: "V USA už niekedy v 30. až 40.-tych rokoch 20. storočia začali s ovplyvňovaním počasia. Lietadlá nalietavali nad oblaky a vypúšťali do oblakov tuhý oxid uhličitý, známy ako suchý ľad. V oblakoch vznikali mikrokvapôčky (kondenzačné jadrá), z nich kvapôčky a z nich nakoniec dažďové kvapky. Takto chceli zahasiť požiare v Kalifornii a podarilo sa to."

Požiare zachvátia kalifornské lesy takmer každý rok.
Zobraziť galériu (5)
Požiare zachvátia kalifornské lesy takmer každý rok.  (Zdroj: SITA)

Úspechy postupne zopakovali aj vo svete. "Potom aj inde začali, v Rusku, v Číne, v arabských krajinách a používali sa aj iné látky, ktoré boli hygroskopické, skrátka pohlcovali vlhkosť zo vzduchu a vytvárali tak postupne dažďové kvapky. Bol to napríklad jodid strieborný, ale ten je drahý, aby sa len tak rozhadzovlo striebro z lietadiel... Potom sú to bentonity a montmorilonity a aj iné látky, ktoré však sú len novšou modifikáciou tých pôvodných," vysvetľuje Jurčovič.

Deň víťazstva nad fašizmom si každý rok bolestivo pripomína celá Európa.
Zobraziť galériu (5)
Deň víťazstva nad fašizmom si každý rok bolestivo pripomína celá Európa.  (Zdroj: SITA)

Ako najefektívnejší spôsob sa používa len jeden, ktorý zrejme využijú aj Rusi: "Ten suchý ľad, zamrznutý oxid uhličitý, je ekologicky nezávadný a aj lacný, tak sa používa najviac. Princíp je taký, že sa nad oblakmi dostatočne ďaleko od Moskvy rozpráši z lietadiel a oblaky sa vypršia dostatočne ďaleko pred Moskvou a potom v Moskve už zostane pekné počasie a prejdú len rozpadnuté oblaky.  Tak sa to robilo aj v Číne počas olympiády a aj inde vo svete."

Na počasie počas olympijských hier v Pekingu v roku 2008 si dali takisto pozor.
Zobraziť galériu (5)
Na počasie počas olympijských hier v Pekingu v roku 2008 si dali takisto pozor.  (Zdroj: SITA)

Zahrávanie sa s prírodou však nemusí vyjsť: "Chybičkou krásy je, že na 100 percent to nefunguje. Sú také poveternostné situácie v atmosfére, že ani sto, či tisíc lietadiel nedokáže roztrhať, vypršať, skrátka zlikvidovať tlakovú níž, ktorá je veľká ako štvrtina Európy. Ale keď ide len o studený front alebo o samostatné búrkové oblaky, tak sa to dá zvládnuť a studený front sa vyprší a oblačnosť zlikviduje a potom už prejde všetko cez dané územie bez dažďa."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu