Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čaká nás extrémny týždeň: Predpoveď počasia plná výstrah, zmena príde nečakane!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Teploty už pár dní kulminujú v tropických výškach, ale pripravte sa na zmenu. Od pondelka k nám podľa meteorológov dorazí zvlnený studený front a postará sa o zopár búrlivých výkyvov a prietrží mračien. Záver týždňa vás však poteší.

Pondelok

Začiatok týždňa bude podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu ovplyvňovať studený front. Hoci bude doobeda prevažne polooblačno a na juhu slnečno, poobede hrozia búrky z tepla. Najvyššia denná teplota môže vystúpi od 28 do 33 stupňov Celzia. Na Kysuciach, Orave, Liptove a severnom Spiši však len okolo 26 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo 19 stupňov Celzia. Fúkať by mal slabý premenlivý vietor, ktorý však pri búrkach zosilnie.

Chorváti už teraz hovoria o lámaní rekordov: Takéto niečo sme v predsezóne nečakali!

Pozor na tropické horúčavy!

Na pondelok vydáva SHMÚ zároveň výstrahu pred tropickými horúčavami, ktoré zasiahnu južné Slovensko. Tropické horúčavy podľa predpovede udrú na celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, na celý Košický kraj s výnimkou okresu Spišská Nová Ves, väčšiu časť Banskobystrického kraja (s výnimkou okresov Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica a Žiar nad Hronom) a okres Myjava v Trenčianskom kraji. Výstraha prvého, najnižšieho stupňa pred vysokými teplotami sa netýka len Žilinského a Prešovského kraja. Na území zvyšných krajov môžu teploty vzduchu v pondelok podľa očakávaní meteorológov ojedinele vystúpiť na 32 až 34 stupňov Celzia.

Čaká nás extrémny týždeň:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock)

Výstraha pred búrkami a lejakmi

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok a utorok výstrahu prvého, najnižšieho stupňa pred búrkami. Výstraha platí pre celé územie Slovenska. V popoludňajších a večerných hodinách, od 13.00 do 21.00 h, meteorológovia očakávajú ojedinelý výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

Pri lejakoch môže napršať podľa predpovede 20 až 40 milimetrov zrážok. Búrky môžu sprevádzať i nárazy vetra s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. Spôsobiť môžu výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov, varuje SHMÚ.

Čaká nás extrémny týždeň:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Utorok

Počas dňa by malo byť polooblačno, popoludní miestami až oblačno. V noci len ojedinele, ale cez deň pravdepodobne miestami prehánky a búrky. Nočná teplota vystúpi na 18 až 13, na severe okolo 11 stupňov Celzia a denná dosiahne 26 až 31, na severe 20 až 25 stupňov Celzia. Viať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h), pri búrkach zosilnie.

Čaká nás extrémny týždeň:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Streda

Do našej oblasti bude od severu zasahovať okraj vyššieho tlaku vzduchu. Počas dňa bude prevažne polooblačno. Pri ojedinele zväčšenej oblačnosti hrozia prehánky alebo búrky. Nočná teplota klesne na 14 až 9, na juhu miestami okolo 16 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne 25 až 30, na severe miestami okolo 23 stupňov. Fúkať by mal prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h).

Čaká nás extrémny týždeň:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Štvrtok

Nad strednou Európou sa bude nachádzať nevýrazné tlakové pole a vo štvrtok predpoveď hovorí o slnečnom, postupne polooblačnom počasí s ojedinelými búrkami alebo prehánkami. Nočná teplota klesne na 17 až 12 stupňov, na sever územia okolo 10 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na 26 až 31, na severe miestami okolo 24 stupňov Celzia.

Čaká nás extrémny týždeň:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Piatok

Záver týždňa by mal byť prevažne slnečný, neskôr sa však môžu objaviť prehánky alebo búrky. Nočná teplota sa bude pohybovať okolo 18 až 12 stupňov, denná teplota vystúpi na 26 až 31 stupňov, na severe miestami okolo 24 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu