Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Porotcovia svetovej súťaže piva rozhodli o víťazoch: Čo si myslia o slovenských mokoch?

Takto vyzerá rozhodovanie o pivných oskaroch. Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá rozhodovanie o pivných oskaroch. (Zdroj: brewingawards.org)

BRATISLAVA/LONDÝN – V na prvý pohľad históriou opradenej budove v centre Londýna sa každoročne stretnú gentlemani a dámy z celého sveta, aby odovzdali ceny prvotriednym pivovarníkom. Stovky rôznych chutí privodia návštevníkom nielen netradičné zážitky, ale aj predstavia toľko spôsobov, ako spraviť dobré pivo, až sa z toho krúti hlava. Ako je na tom pivo zo Slovenska?

Panel 36 rozhodcov niekedy až v troch kolách rozhoduje o tom, ktoré pivo vo svojej kategórii je to najlepšie zo všetkých. Až 841 vzoriek tento rok prešlo náročnými ústami mužov a žien, ktorí veľmi dobre vedia, že napriek starým múrom Guildhall, budovy stovky rokov využívanej ako londýnska radnica, môžu ochutnávať výsledky tých najmodernejších procesov varenia piva.

Ceny sa v The International Brewing and Cider Awards preto udeľujú ťažko. „Pri hodnotení piva najlepších pivovarníkov sa rozhodcovia musia pozerať aj na koncept komerčného využitia. Je to veľmi ťažké, existuje skutočne veľa rozdielov medzi rôznymi chuťami a druhmi piva,“ vysvetľuje porotca James Clarke (na fotografii vľavo).

Môže vyhrať pivo z Mjanmarska?

James Clarke z Hook
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hooky.co.uk)
Zatiaľ čo v niektorých pivovaroch majú s varením zlatého moku stáročné skúsenosti a vyrábajú hneď niekoľko tradičných pochúťok, iné sa špecializujú na to, aby vytvorili jedno priam dokonalé pivo. V desiatich kategóriách tak dominovali výrobky Slovákom známym značiek ako Heineken či Plzenský Prazdroj, ale aj firiem ako Dagon Beverages Company v Mjanmarsku, Lion z Nového Zélandu alebo Cerveceria Nacional v Paname.

Je možné, že by panel rozhodcov svoje rozhodnutie neskôr oľutoval? „Myslím si, že musím byť po každom rozhodnutí spokojný, pretože sme tak rozhodli vo všetkých skorších kolách a panel sa o svojich rozhodnutiach rozpráva pri bodovaní piva, takže skutočne diskutujeme o kvalitách moku. Štandard víťazných pív je tak veľmi vysoký,“ presviedča Clarke.

Náročný chlebíček porotcov

Väčšina konzumentov možno ani netuší, koľko rôznych druhov piva existuje, ich ochutnávanie nemožno prirovnať ani k ochutnávkam vína, vzhľadom na fakt, že musia spĺňať úplne odlišné kritériá. Rozdielny podiel jačmenného sladu s extraktom pôvodnej mladiny, prípadne pšeničného sladu, spôsobuje, že každú várku piva odlišujú aspoň jemné odtienky chuti. Tie musia porotcovia poznať.

„Myslím, že pivá sú každým rokom lepšie. Vzniká veľa nových pivovarov, nových chutí, štandard je však vysoký, preto aj neustále vytvárame nové kategórie,“ porovnáva minulosť so súčasnosťou výkonný riaditeľ Hook Norton Brewery vo Veľkej Británii. Očividne tak majú konzumenti piva, ktorých je neustále viac a viac, šťastie. Žijú v časoch, kedy sa tradície spájajú s technológiami, vďaka čomu vznikajú lahôdky, aké je na jednom mieste problém nájsť.

V Londýne sa udeľovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Tradície či skôr experimenty?

Zároveň, kým veľké pivovary zdôrazňujú svoju históriu a varia podľa pôvodných receptov osvedčených časom, iné experimentujú s rôznymi chuťami. Keď sa pozrieme na výsledkovú listinu, ťažko povedať, ktoré majú väčší úspech. V tomto smere možno spomenúť pivo Triple Chocoholic, ktoré vyhralo zlatú medailu v kategórii špeciálnych pív. A čo si myslí porotca o pivách zo strednej Európy?

„Sú to skutočne pivá vysokej kvality. Ja sa rád stále učím o pivách, a preto som navštívil aj Česko. V tejto súťaži však rozhoduje myslím okolo 40 rozhodcov z asi 16 krajín, každý z nás o pive stále učí, môžeme sa navzájom rozprávať, a práve preto je táto súťaž taká skvelá,“ uzavrel James Clarke. Snáď tak budú v ďalších rokoch ocenené aj plody práce slovenských pivovarníkov.

Václav Berka, sládok pivovaru Plzenský Prazdroj
Zobraziť galériu (4)
Václav Berka, sládok pivovaru Plzenský Prazdroj  (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu