Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úraz na lyžovačke študentke zmenil život: Poranila si hlavu a získala neuveriteľnú schopnosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: zmescience.com)

LONDÝN - Mladá žena je príkladom toho, ako jej nehoda na lyžiarskom svahu dopomohla k neobyčajným duševným schopnostiam. Na svahu spadla a zranila si hlavu a krátko nato sa u nej prejavilo vzácne ochorenie známe ako Savantov syndróm.

Žena, ktorá si neželá byť menovaná, opísala okamihy, ktoré jej zmenili život. Ako povedala, zranenie utrpela, keď bola na rodinnej lyžovačke počas štúdií na vysokej škole. "Išla som veľmi rýchlo a asi v polovici svahu som chytila zľadovatelý okraj a vyletela som," opísala osudové minúty a pokračovala: "Myslím, že som omdlela, keď som narazila."  Prebrala sa a z kopca zišla po svojich. Opísala, že nemala závrat a necítila nevoľnosť, preto lyžovala aj na druhý deň. To ju už ale pobolievala hlava a cítila pálčivú bolesť ramena, mala zlomenú kľučnú kosť. 

Prvé zmeny po páde

Po dvoch dňoch od pádu navštívila lekára. Diagnostikovali jej mierny otras mozgu. Čo je zaujímavé, už niekoľko týždňov po páde sa jej zrak, vnímanie ale aj spomienky začali drasticky meniť.

"Bolo to, akoby som videla, aj keď nie v pravom slova zmysle, pretože som stále mala problémy so závratmi. Bol to divný rozpor medzi tým, čo som videl a čo môj mozog spracoval," povedala a dodala: "Mohla som si spomenúť na všetko, akoby som listovala v knihe. Videla som každé miesto, kde som kedy bola, ale aj úplne konkrétnosti."

Hádanka pre lekárov

Priznala, že sa príznaky snažila ignorovať niekoľko týždňov, aj keď trpela neuveriteľne bolestivými migrénami. Navštívila opäť lekárov. Neurológovia v nemocnic sprvu krútili nad jej príznakmi hlavami, neskôr sa mladou ženou stali doslova posadnutí. Vysvetlila im, že si dokáže spomenúť na všetky miesta so "smiešnu presnosťou". Dokáže ich do detailov opísať.


Prečítajte si aj

Jasona (43) prepadli zlodeji a zranili mu hlavu: Stal sa zázrak, odvtedy je z neho génius!


Po mnohých testoh, ktoré počas roka obsolvovala, jej lekári diagnostikovali Savantov syndrómom. Ide o vzácne ochorenie, na svete je známych len 50 prípadov ľudí, ktorí ho majú. Z istej Angličanky bez umeleckých schopností sa náhle stala talentovaná umelkyňa, keď spadla zo schodov.  Tínedžer bez hudobného sluchu v Denveri sa zmenil na hudobného génia, keď spadol pri športovaní. Vysokoškolák z Washingtonu sa zranil, keď ho prepadli. Cez noc sa z neho stal matematický génius.

Žena, ktorá opísala zranenia na lyžiach, sa vo svojej genialite ešte nevyprofilovala. Chce ukončiť štúdium na vysokej škole. V súčasnosti pracuje v kancelárii. Po štúdiách by sa chcela venovať navrhovaniu a dizajnu. O príbehu informoval britský denník Daily Mail.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu