Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vojak počas cvičenia v Soule zastrelil kolegu a troch zranil: Liečil sa z depresie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL – Juhokórejský vojak v zálohe v stredu počas povinného vojenského cvičenia v Soule zastrelil iného záložníka a ďalších troch zranil, následne spáchal samovraždu. Páchateľa, 24-ročného Čoua, už počas jeho vojenskej služby armádne zložky zaradili medzi vojakov, ktorí si vyžadujú špeciálnu pozornosť. Liečil sa tiež z depresie. Ministerstvo vnútra ani juhokórejská armáda zatiaľ správu nepotvrdili.

Podobné incidenty sa odohrali v radoch juhokórejskej armády v posledných rokoch viackrát, čo vyvoláva určité obavy o mentálne zdravie vojakov. Vlani hodil juhokórejský vojak do kolegov granát a následne začal strieľať, pričom piatich vojakov zabil a ďalších siedmich zranil. Vyšetrovateľom neskôr povedal, že ho rozhnevala kresba, na ktorej ho kolegovia hanlivo zobrazili. Streľba v radoch záložných vojakov je však neobvyklá. 

Vojenská služba je v Južnej Kórei povinná a trvá dva roky. Po jej absolvovaní sa muži na ďalších osem rokov stávajú záložnými vojakmi a musia sa raz ročne podrobiť povinnému vojenskému cvičeniu. Dôvodom brannej povinnosti je neustála hrozba zo strany Severnej Kórey. Podobné incidenty však vyvolávajú otázky ohľadom disciplíny a pripravenosti juhokórejskej armády.

Pri hranici s Južnou Kóreou sa bude konať vojenské cvičenie

KĽDR upovedomila Južnú Kóreu o tom, že sa chystá v priebehu tohto týždňa začať vojenské cvičenie v blízkosti ich spornej vzájomnej námornej hranice pri západnom pobreží, oblasti, ktorá sa v uplynulých rokoch stala dejiskom viacerých ozbrojených stretov. O správe informovala v stredu armáda Južnej Kórey. KĽDR podobné cvičenia v oblasti uskutočnila aj minulý rok, pričom stovky striel dopadli južne od hranice, čo vyvolalo odvetné "útoky" zo strany Južnej Kórey. Plánované cvičenia by sa podľa informácií Juhu mali odohrať 13 - 15. mája v blízkosti námornej hranice na západnom pobreží.

"V prípade, že dôjde k akejkoľvek provokácii zo strany Severnej Kórey v našich vodách, budeme dôrazne reagovať," vyhlásil Soul. Armáda KĽDR už minulý týždeň Juhu pohrozila "cielenými náletmi" voči námorným silám, pričom ho obvinila z narušenia teritoriálnych vôd. 

Severná Kórea čelí rozsiahlym sankciám zo strany Organizácie spojených národov v súvislosti s vývojom balistických rakiet a jadrovými testami. Severná a Južná Kórea sú zároveň technicky stále vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna z 50. rokov sa skončila len prímerím, a nie mierovou dohodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu