Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obľúbenec Fidela Castra dostal povolenie od úradov: Na Kube otvorili prvé verejné miesto s wi-fi

Na Kube sa otvorilo prvé verejné miesto pre príjem wi-fi Zobraziť galériu (6)
Na Kube sa otvorilo prvé verejné miesto pre príjem wi-fi (Zdroj: SITA)

HAVANA – Kubánske úrady povolili v krajine otvoriť vôbec prvé verejne dostupné miesto k príjmu bezdrôtového internetu. Funguje už niekoľko týždňov v metropole Havane. Komunistická krajina, ktorá cenzuruje pre režim citlivé informácie, týmto krokom umožnila najmä mladým ľuďom prístup k nezávislému spravodajstvu či komunikácii s emigrantmi v Spojených štátoch.

Povolenie prevádzkovať wi-fi sieť dostal od úradov umelec známy pod menom Kcho, ktorého má v obľube dlhoročný kubánsky vodca Fidel Castro. Do jeho kultúrneho centra v metropole Havane, ktoré vlani otváral práve starší brat súčasného prezidenta Raúla Castra, po sprevádzkovaní signálu chodia vraj desiatky hlavne mladých ľudí.
 
 
Priemerná prenosová rýchlosť dva megabity za sekundu síce niekoľkonásobne zaostáva za internetom vo vyspelých krajinách, je však výrazne rýchlejší ako drahé a málo využívané pripojenie v už existujúcich kaviarňach s pevnou sieťou. "Je to veľmi neobvyklá vec ... Je to drahé, ale ten prínos je ohromný," povedal agentúre AP Kcho, ktorý náklady blížiace sa k tisíckam dolárov mesačne hradí zo svojho a verejnosti poskytuje wi-fi zdarma.
 
 
Na Kube má podľa odhadov mimovládnych organizácií prístup k internetu okolo desať percent populácie. Ľudia sú odkázaní na služby internetových kaviarní, kde je okrem pomalého pripojenia nevýhodou tiež cena takmer päť dolárov za hodinu. To zodpovedá pätine priemerného mesačného platu.
 
 
Vďaka podmorskému optickému káblu z Venezuely, sprevádzkovanému predvlani, by ľudia mohli využívať ďaleko rýchlejšie a lacnejšie pripojenie k sieti. Podľa kritikov sa vláda doteraz snažila prístup verejnosti k internetu blokovať. Úrady však oponujú, že najprv chcú zabezpečiť prístup k internetu školám a organizáciám.
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu