Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Už o pár dní nás čaká zmena času: Päť faktov, ktoré ste o posune nevedeli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Dni a hodiny plynú, no ľudia si to málokedy uvedomujú. Pritom dopad plynutia času na dĺžku života človeka je v tomto prípade značný. Týka sa ale najmä každodenného života, preto začiatkom minulého storočia začali niektoré európske krajiny z viacerých praktických dôvodov dvakrát ročne posúvať hodinovú ručičku umelo, o hodinu vpred alebo vzad.

Čoskoro sa bude zimný čas presúvať na letný aj na Slovensku. Tento proces sa tu usídľoval od 40.-tych rokov minulého storočia, no pravidelne sa začali hodinky posúvať až v roku 1979. Letný čas sa momentálne využíva najmä na severnej pologuli, avšak nemení sa v Rusku ani v Ázii. Tu je 5 faktov, ktoré ste o zmene času určite netušili!

1. Napriek tomu, že počas polárnej zimy v Antarktíde nie je žiadne denné svetlo po celých 24 hodín, vedci na tomto svetadieli menia letný čas, aby sa mohli synchronizovať so stanicami v Čile a na Novom Zélande.

2. Ak by sa celá história nášho sveta zhrnula do jedného roka, moderní ľudia by sa objavili až 31. decembra asi o 23:58.

3. Americký úrad sledujúci kriminalitu v Spojených štátoch zistil, že počas obdobia, v ktorom sa používa letný čas, kriminalita klesá o 10 až 13 percent.

4. S nápadom posunu času zo zimného na letný prišiel vlastne Benjamin Franklin ešte v roku 1784, pretože chcel ušetriť na sviečkach. Šetrenie elektrickej energie je dodnes najdôležitejším dôvodom zmeny času.

5. V 50.-tych a 60.-tych rokoch v Spojených štátoch platilo, že každá oblasť sa mohla rozhodnúť, na ktorý dátum naplánuje zmenu letného času. V jednom okamihu bolo len v štáte Iowa 23 oblastí s rôznym časom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu