Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko dá vyvoleným štátom EÚ zľavu na plyn, lepšie úvery a zruší sankcie!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská vláda ponúkne Grécku zľavu na dodávky plynu a taktiež výhodnejšie úvery. Informoval o tom v utorok ruský denník Kommersant, ktorý sa odvolal na zdroje z prostredia Kremľa.

Denník informácie zverejnil deň pred očakávaným príchodom gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa do Moskvy. Podľa zdroja je na stole ponuka na zľavy na plyn a výhodné úvery, no Rusi chcú výmenou za to prístup ku gréckym účtom. Podrobnosti však zdroj Kommerstantu neprezradil. 

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina ešte minulý týždeň uviedol, že Putin chce Tsíprasom v Moskve rokovať o ekonomickej spolupráci. Témou stretnutia budú aj protiruské sankcie z dielne Európskej únie. Úvahy, že Rusko by mohlo Grécku poskytnúť finančnú pomoc, však Dmitrij Peskov označil za predčasné. Grécka ľavicová vláda navyše tvrdí, že nechce žiadať o pomoc z Ruska. 

Januárové predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) so ziskom viac ako 36 percent hlasov. Putin Tsíprasovi triumfu ešte začiatkom februára zablahoželal a pozval ho do Moskvy. Podľa vtedajších informácií Grékov mal Tsípras do ruskej metropoly prísť deviateho mája, keď Rusi usporadúvajú veľkolepé oslavy 70. výročia porážky nacizmu. Tsípras bol v Moskve aj takto pred rokom, keď sa zúčastnil na konferencii o rusko-gréckych vzťahoch.

Rusko možno zruší embargo na potraviny z Grécka, Maďarska a Cypru

Ruská vláda možno zváži zrušenie zákazu dovozu potravín z Grécka, Maďarska a Cypru. Moskva totiž vlani uvalila embargo na import potravín z celej Európskej únie (EÚ) po tom, ako Brusel zaviedol sankcie proti vybraným ruským predstaviteľom a firmám pre anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministra poľnohospodárstva Nikolaja Fjodorova pre agentúru TASS.

Podľa Fjodorova embargo bolo vyhlásené na príkaz prezidenta Vladimira Putina a vzťahuje sa na celú EÚ. Ale ruská vláda môže tiež predkladať svoje návrhy a v rámci dobrých vzťahov s niektorými krajinami môže napríklad navrhnúť ich vyňatie zo zoznamu štátov, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Dodal, že vláda v tejto súvislosti uvažuje o zrušení zákazu dovozu potravín z Grécka, Maďarska a Cypru.

Grécky premiér Alexis Tsipras by mal dnes pricestovať na návštevu do Moskvy. Ale podľa Fjodorova nie je pravdepodobné, že už počas jeho pobytu dôjde k dohode o zrušení embarga na dovoz potravín z Grécka. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v utorok (7.4.) večer novinárom povedal, že zákaz dovozu potravín bude pravdepodobne jedným z bodov rokovaní medzi predstaviteľmi Grécka a Ruska.

Moskva začiatkom augusta 2014 zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, hydiny, rýb, mliečnych a ďalších potravinárskych produktov z celej EÚ a ďalších štátov, ktoré uvalili na Rusko sankcie za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Minister Fjodorov zároveň uviedol, že rozhodnutie o predĺžení či zrušení dane na export pšenice z Ruska, ktorá platí do 30. júna, padne najskôr v máji alebo v júni, keď už budú jasnejšie vyhliadky na novú úrodu.

Grécko nepožiadalo Rusko o pôžičku

 Grécko nepožiadalo Rusko o pôžičku, ktorá by mu pomohla zvládnuť dlh a finančné problémy. Tieto záležitosti chce aj naďalej riešiť S Európskou úniou (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na gréckeho predstaviteľa, ktorý nechcel byť menovaný.  "Nežiadali sme o finančnú pomoc," povedal grécky predstaviteľ pred odchodom premiéra Alexisa Tsiprasa do Moskvy na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Chceme vyriešiť náš dlh a finančné záležitosti v rámci eurozóny," dodal.

Podľa tohto zdroja z gréckej vlády obaja politici budú v Moskve diskutovať o hospodárskej spolupráci, investíciách a exporte. Jasne tiež uviedol, že Grécko bude v Moskve postupovať v súlade s politikou a systémom EÚ. Zároveň ale pripomenul, že aj keď Grécko vie, čo je jeho povinnosťou ako člena EÚ, má tiež právo snažiť sa o zlepšenie bilaterálnych vzťahov s inými štátmi.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz totiž varoval Tsiprasa, aby počas návštevy v Moskve dodržiaval líniu EÚ, ktorá vlani zaviedla sankcie proti Moskve za jej prístup ku kríze na Ukrajine. Grécka vláda pred Tsiprasovym odchodom do Ruska okrem iného vyhlásila, že premiér nebude žiadať Moskvu o pomoc. Aténam sa však stále nepodarilo dohodnúť sa s veriteľmi z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) na uvoľnení ďalšej splátky zo záchranného balíka. Grécky predstaviteľ je však optimistom a verí, že jeho krajina sa nakoniec dohodne s ministrami financií eurozóny, tzv. Euroskupinou, a získa potrebné peniaze.

Ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov v utorok (7.4.) pred Tsiprasovou návštevou uviedol, že Moskva možno zváži zrušenie zákazu dovozu potravín z Grécka, Maďarska a Cypru, aj keď sú členmi EÚ. Rusko totiž začiatkom augusta 2014 zakázalo dovoz potravín z celej EÚ a ďalších západných štátov, ktoré uvalili na Rusko sankcie za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Ruský denník Kommersant zase citoval zdroj z ruskej vlády, podľa ktorého môže tiež Moskva ponúknuť Grécku zľavu na cenu plynu a prípadne aj novú pôžičku. Ruský štátny energetický monopol Gazprom aj ministerstvo energetiky sa odmietli k týmto špekuláciám vyjadriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu