Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Operácia, ktorá navždy otvorí trinástu komnatu ľudstva: Doktori ju sľubujú už o dva roky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

RÍM - Už o dva roky by sa ľudstvo mohlo dozvedieť, či máme dušu, ako funguje ľudská osobnosť a či ju určuje primárne mozog. Podľa slov talianskeho lekára Sergia Canavera sa totiž lekársky tím pripravuje na operáciu, ktorá nám na tieto otázky môže priniesť odpovede. Chirurgovia tvrdia, že budú schopní vykonať kompletnú transplantáciu ľudského tela. Prijímateľovi bude stačiť iba funkčná hlava.

Taliansky chirurg Sergio Canavero je presvedčený, že hlava ochrnutého človeka by mohla žiť na zdravom tele darcu a do dvoch rokov plánuje uskutočniť experiment takejto frankensteinovskej transplantácie. Budú si ju však môcť dovoliť len tí, ktorí nájdu vo svojej peňaženke vyše desať miliónov eur, informuje Daily Mail.

Pre ľudí ako je herec Christopher Reeve alebo fyzik Stephen Hawking sa tak objavila možnosť, aby sa druhýkrát narodili. Záujem o transplantáciu hlavy by mohli mať aj pacienti trpiaci zákernou formou rakoviny, ale táto „technologická novinka“ by mohla byť použitá aj v rámci kozmetickej chirurgie alebo na predĺženie života záujemcov o tento zákrok.

Okamžite sa však objavili aj kritické hlasy a plány chirurga Canavera označili za bláznovstvo. Odborník je ale skalopevne presvedčený, že experiment by mohol vyjsť, pretože techniku naň máme. Už pred 40 rokmi sa totiž expertom podarilo transplantovať opičiu hlavu. Navyše, doktor Canavera má už dlhý zoznam potencionálnych záujemcov, ktorí by v roku 2017 chceli mať funkčné telo.

Ľudia ako Stephen Hawking by dostali druhú šancu
Zobraziť galériu (3)
Ľudia ako Stephen Hawking by dostali druhú šancu  (Zdroj: SITA)

Pacient by sa druhýkrát narodil

Chirurg by chcel vykonať prvú operáciu v Londýne. Telo by malo pochádzať od zdravého darcu, ktorého mozog zomrel, ale telo si zachovalo predpoklad ďalej žiť. Hlava pacienta by bol od tela oddelená ultra-ostrou čepeľou, čím by sa docielil dokonalý rez. Potom by lekári spojili miechu pacienta s miechou darcu pomocou špeciálneho lepidla – polyénglykolom. Na záver by telo „oživili“ elektrickými šokmi. Svaly a cievy pacienta by zošili, ako keď prišijú späť odrezanú ruku s tým, že by pacient štyri týždne zotrval v kóme.

Po prebudení z kómy by mal človek dokázať pohybovať svalmi tváre a dokonca aj hovoriť rovnakým hlasom ako predtým. Súčasne by mu podávali imunosupresívne lieky spolu s odbornou psychologickou pomocou, aby si zvykol na nový život.

Chirurg je utopista

Doktor Canaver verí, že transplantácia hlavy je etickou operáciou, pokiaľ človek nemá inú šancu na vyliečenie a predĺženie života. Mnohí ale namietajú. Ak by mal takýto „nový“ človek deti, biologicky by patrili darcovi. Okrem toho je veľmi pravdepodobné, že spočiatku bude k dispozícii len veľmi málo darcov a túžba po transplantácii by mohla viesť k zneužitiu tiel. Jedinou etickou cestou by bolo naklonovanie svojho vlastného tela ešte pred operáciou.  Odborníci však tvrdia, že Canaver je utopista a operáciu načasoval príliš skoro. Kalifornský doktor Harry Goldsmith, expert na operácie s poranením miechy je skeptický: „Neverím, že k tomu vôbec dôjde.“ 

Úspešná transplantácia by znamenala absolútny prevrat. Už viac ako dve tisícročia sa filozofi snažia prísť na to, kde sídli ľudská duša. Najmä pre antických filozofov ako bol Platón a Aristoteles znamenal fenomén duše jadro problému. Filozofov trápilo, či je duša nesmrteľná a kde vlastne sídli. V minulosti totiž spájanie duše s hlavou nebolo také jednoznačné ako dnes. Čo ak duša naozaj sídli niekde inde ako v hlave? Pretože v tom prípade by sa operácia nemusela podariť. Hádanku možno rozlúštime už o dva roky!

Operácia, ktorá navždy otvorí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu