Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Populárny fyzik prezradil, čo si myslí o tajomstve čiernych dier: Hawking priznal šialenosť

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Slávny fyzik možno pozná odpoveď na hádanku, ktorá ľudstvo uchvacuje už celé desaťročia. Ak sa podľa Stephena Hawkinga dostanú vesmírni cestovatelia do útrob čiernej diery, nebude cesty späť. Je však možné, že ich čaká dobrodružstvo, kvôli ktorému sa oplatí podstúpiť riziko.

Čierne diery sú podľa Stephena Hawkinga prechodom do inej vesmírnej dimenzie. Ľudia by sa však podľa neho mali snažiť čiernym dieram vyhýbať, pretože už sa nebudú môcť vrátiť do svojho východiskového vesmíru. Na druhej strane, budú mať možnosť dostať sa niekde inde, informuje The Telegraph.

Najsmutnejšia správa z úst slávneho fyzika: Slová Stephena Hawkinga, z ktorých mrazí!

Čierne diery, hovorí Hawking, v skutočnosti nie sú „čierne“ v tom zmysle, ako si ľudia myslia, ale mohli by byť akousi bránou do iného vesmíru. „Existencia alternatívnych histórií s čiernymi dierami naznačuje, že by to mohla byť pravda,“ poznamenal fyzik. Veľký potenciál pre spojenie s inou dimenziou majú veľké a rotujúce čierne diery, ale keby mal Hawking možnosť kozmického letu do čiernej diery, nemal by vraj záujem.

Magická hranica časopriestoru

Hawking sa teóriou snažil vysvetliť fyzikálny problém, ktorý vedcov trápi už dlho, keď premýšľajú, čo sa deje s vecami, ktoré sa dostanú za horizont udalostí, teda na hranicu časopriestoru, odkiaľ sa ani svetlo nemôže dostať naspäť. Hawking si však myslí, že predmety v tomto záhadnom priestore vlastne nie sú pohltené, ale ostávajú akoby na hranici horizontu udalostí. Aj cestovatelia by sa tak v skutočnosti nikdy nedostali do čiernej diery, čo by vysvetľovalo, prečo sa z nej nemožno dostať naspäť.

Ľudia by podľa Hawkinga v čiernej diere nemuseli zmiznúť. Mohlo by sa im stať, že na hranici uviaznu ako hologram alebo sa jednoducho ocitnú niekde úplne inde. „Ak máte pocit, že ste sa dostali do čiernej diery, nevzdávajte to. Je to cesta von,“ adresoval publiku záverečný odkaz počas svojho prejavu na konferencii v Štokholme.

Populárny fyzik prezradil, čo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Viac o téme: Čierna dieraStephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu