Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhadný čip, ktorý nikto nikdy nevidel, no predsa existuje: Francúzi ho chcú zakázať!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Aj vám sa stalo, že dva dni po konci záruky nejakého výrobku jednoducho prestal fungovať? Reklamáciu si nemôžete uplatniť a jediné, čo vám ostáva, je vyraziť opäť do obchodu a kúpiť nový výrobok. Francúzski zákonodarcovia teraz chcú výrobcom poriadne klepnúť po prstoch. Plánujú im zakázať naprogramované skrátenia životnosti výrobkov, ako napríklad počítačov, mobilov, fénov a podobne.

Viete, čo je "kurvítko"? Toto pomenovanie označuje rôzne konštrukčné riešenia alebo súčiastky, ktorých použitie akýmkoľvek spôsobom vedie k znižovaniu životnosti moderných, najmä elektronických výrobkov. Francúzskym parlamentom prešiel zákon, ktorým sa zakazuje úmyselné skracovanie životnosti výrobku. Nedodržanie sa bude trestať pokutou do 300 tisíc eur alebo odňatím slobody do dvoch rokov. 

Úmyselné kazenie sa výrobkov

Ide v podstate o techniky a postupy vo výrobe, ktoré úmyselne vytvárajú alebo vytvoria chyby na výrobku, s cieľom skrátenia a zastavenia životnosti a zároveň zabezpečenia ďalšej kúpy. Ide teda o zámerné skracovanie životnosti výrobku od okamihu jeho vzniku. Ide o súčiastku, ktorá je všade, no nikto ju nikdy nevidel. Samozrejmé ostáva, že žiadny výrobca nikdy nepriznal a ani neprizná, či dopredu ovplyvnil životnosť svojho výrobku.

Ako informuje technet.idnes.cz, nemusí ísť hneď o to, že výrobca do výrobku namontoval nejakú zlú súčiastku, ktorá sa predchádzajúcim naprogramovaním spustí po dvoch dňoch od uplynutia záruky. Najzarážajúcejšie je uvedomiť si, že priame dôkazy o existencii takej súčiastky jednoducho neexistujú a nikdy ju nikto v rukle nedržal. Dokonca sa pripúšťa aj možnosť, že skutočne ani neexistuje. Životnosť výrobku sa dá totiž skrátiť aj iným spôsobom, pričom primárne nemusí ísť o úmyselné skracovanie životnosti.

Výrobné procesy, ktoré môžu skracovať životnosť výrobkov

Ako príklad odborníci uvádzajú výrobný proces niektorých televízorov, kde sa na zapájanie súčiastok používa takzvaná prúdová vlna. Vedie to k natavenie pájidla, s čím súvisí i zahriatie súčiastok na vysokú teploty, pri čom to pre niektoré nie je vhodné. Nevie sa presne, ako to znižuje životnosť, no proces je taký jednoduchý a lacný, že sa využíva v masovej miere.  

Inou možnosťou, ako ovplyvniť celkovú životnosť výrobku je použiť nekvalitný materiál na výrobu najzákladnejších častí, ktoré sa opotrebovaním alebo zničením nedajú opraviť, ani vymeniť. Sú to napríklad plastové súčiastky, drobné západky či úchytky. Spotrebiteľovi tak neostáva nič iné, len kúpiť nový výrobok.  

I keď francúzski zákonodarcovia majú dobrý úmysel a týmto počinom sa usilujú ochrániť spotrebiteľa, bude ťažké, zdĺhavé a dokonca v niektorých prípadoch aj nemožné dokázať zámer výrobcov, ktorý vedie ku kazivosti výrobkov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu