Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skupina českých anarchistov začala čipovať ľudí: Je medzi nimi aj prvý Slovák!

Čip má podľa technologických nadšencov množstvo výhod. Zobraziť galériu (2)
Čip má podľa technologických nadšencov množstvo výhod. (Zdroj: Youtube/Jan Hubík)

PRAHA – Hovoria si Zhotoven a chcú skúmať dopad technologických inovácií na spoločnosť. Najnovšie sa rozhodli, že dobrovoľníkom do tela implantujú čip a ukážu verejnosti, ako by náš život mohli technológie ešte viac zjednodušiť.

Nezávislá skupina Zhotoven, ktorá iniciovala projekt neziskovej organizácie Paralelní Polis, sa teraz podujala na futuristický experiment. Ľuďom ponúka možnosť nechať sa očipovať a pozrieť sa tak na možnosti vlastného života z úplne inej perspektívy.

Hawking a Milner prišli s úžasným vesmírnym projektom: Už o pár rokov bude sci-fi skutočnosťou!

Čip si môžete nechať implantovať už za 37 eur. Pomocou neho budete môcť otvárať dvere, odomykať počítač alebo platiť. Ako píše Echo24.cz, od nového roka možnosť využilo 11 ľudí a ďalší čip dostanú v septembri.

Paralelní Polis ponúka RFID čip v rámci projektu transhumanizmu, ktorého cieľom je prepájať človeka s technológiami. Podľa členov skupiny je len otázkou času, kedy sa technológie stanú biologickou súčasťou človeka. „Čip môžete používať na platenie bitcoinom v Bitcoin Coffee, otváranie dverí, zdieľanie krátkych dát či odomykanie počítača a telefónu. Ide o relatívne bezpečné invazívne vylepšenia ľudského tela, vďaka ktorému si možno biohacking vyskúšať doslova na vlastnej koži,“ priblížili transhumanisti.

Skupina českých anarchistov začala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Jan Hubík)

Slovák sa zľakol, že stratí pamäť

Medzi prvými nositeľmi čipu je aj Slovák Matej Nemček, ktorý o ňom uvažoval už od roku 2012. „Mojou hlavnou motiváciou bolo pripraviť sa na pomyselnú stratu pamäti môjho mozgu. Plánujem využiť čip aj ako dátové úložisko,“ vysvetlil Nemček.

Čip má kapacitu 880 bajtov a nabíja sa elektromagnetickým vlnením – po priblížení sa k čítačke. Podľa Jana Hubíka, organizátora projektu, ktorý čip sám používa, je bezpečný. Nehrozí, že by niekto mohol človeka napríklad ovládať na diaľku a nepredstavuje žiadne zdravotné riziká. Zariadenie má len 12x2 milimetre a jeho životnosť je zhruba osem rokov. Navyše, dá sa veľmi ľahko vybrať. „Ja sám čip používam napríklad pri odomykaní dverí, počítača alebo jeho pomocou odovzdávam vizitky,“ prezradil Hubík.

Viac o téme: Podkožný čipZhotovenParalelní Polis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu