Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Islamský duchovný zakázal stavať snehuliakov: Napodobňujú nevercov a sexuálne vzrušujú!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia, YouTube)

RIJÁD - Nestavajte snehuliakov, sú protiislamskí! Vyhlásil to popredný duchovný vodca zo Saudskej Arábie šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid. Postaviť snehuliaka sa podľa neho pokladá za hriech. Okamžite jeho názor vyvolal búrku nevôle a dočkal sa veľkej dávky posmešných reakcií. No našli sa aj jeho podporovatelia. Tí zase tvrdia, že stavanie snehuliakov podporuje neveriacich v žiadostivosti a erotike.

Popredný saudskoarabský duchovný šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid vyvolal búrku reakcií, keď vydal náboženské nariadenie zakazujúce stavať snehuliakov, ktorých označil za protiislamských. Na otázku položenú na náboženskej webovej stránke, či je povolené, aby otcovia po snehovej víchrici na severe krajiny stavali svojim deťom snehuliakov, šejk Munadždžid odpovedal: "Postaviť sochu zo snehu nie je dovolené, ani pri hre a pre zábavu."

Šejk Munadždžid sa pritom odvolal na moslimských učencov. Argumentoval, že postaviť snehuliaka znamená vytvoriť podobu človeka, čo na základe prísneho výkladu sunnitského islamu, platného v saudskoarabskom kráľovstve, je čin pokladaný za hriech.

Saudskoarabský duchovný šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid
Zobraziť galériu (4)
Saudskoarabský duchovný šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid  (Zdroj: Profimedia, YouTube)

"Boh dal ľuďom priestor, aby vytvárali to, čo chcú, ale čo nemá dušu - napríklad stromy, lode, ovocie, budovy a tak podobne," uvádza sa v nariadení duchovného.

Jeho odpoveď vyvolala rýchle reakcie užívateľov sociálnej siete Twitter, ktorí ich napísali v arabčine a predstavili sa arabskými menami.

"Oni sa vo svojej viere boja všetkého... choré hlavy," napísal jeden užívateľ Twitteru.

Rozprávkový Olaf by sa v Saudskej Arábii takto neusmieval
Zobraziť galériu (4)
Rozprávkový Olaf by sa v Saudskej Arábii takto neusmieval  (Zdroj: Twitter)

Ďalší zverejnil fotografiu muža v slávnostnom arabskom odeve, ako drží za ruku "nevestu v snehobielom", ktorá má na sebe podprsenku a je narúžovaná. "Dôvod tohto zákazu je strach z poburovania," napísal.

Tretí užívateľ uviedol, že krajinu obťažujú dva typy ľudí: "Ľudia prihliadajúci na fatwu (náboženský príkaz) vo všetkom v ich životoch a duchovný, ktorý chce prostredníctvom fatwy zasahovať do všetkého v životoch ostatných."

Islamský duchovný zakázal stavať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: visitjune.com)

Šejk Munadždžid má však aj zástancov. "Stavanie snehuliakov je napodobňovaním neveriacich - podporuje žiadostivosť a erotiku," napísal jeden priaznivec duchovného a dodal: "Nech Boh ochraňuje učencov, pretože majú bystré vnímanie sveta a rozpoznajú javy, o ktorých neuvažuje ani satan."

Sneh pokryl vyššie položené oblasti v provincii Tabúk neďaleko hranice Saudskej Arábie s Jordánskom už tretí rok po sebe, pričom vlna mrazivého počasia zasiahla takmer celý Blízky východ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu