Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spojenci Slovenska chystajú novú zbraň: Inváziu Islamského štátu má zastaviť obrovský múr!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA, Telegraph)

RIJÁD - Saudská Arábia odhalila ako bude vyzerať tisíc kilometrový múr, ktorý by mal bohatých šejkov ochrániť pred nájazdmi radikálnych džihádistov z Islamského štátu. Vybudovaný bude na hranici s Irakom, kde v súčasnosti islamisti vyčíňajú. Jeho súčasťou budú tri ploty, stovky hliadkovacích vozidiel, kontrolné veže s radarmi a nočným videním a desiatky tisíc vojakov.

Saudi predstavili projekt už v septembri minulého roka. Kráľ Abdalláh sa nechal počuť, že múr zredukuje počet "infiltrátorov, pašerákov drog a zbraní takmer na nulu". Zábery štruktúry múru priniesol britský Telegraph. Ropné kráľovstvo má s Irakom komplikované vzťahy. Obviňuje irackého premiéra Malíkího z toho, že pomohol vzniku Islamského štátu a tiež, že marginalizuje sunitov, ktorí tvoria drvivú väčšinu Saudskej Arábie. Naopak Irak je z väčšej časti obývaný šiítmi.

Spojenci Slovenska chystajú novú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro Telegraph, Aljazeera, Twitter)

Výstavba nesie názov Projekt severnej hranice a realizuje ju firma Airbus Defense and Space. Samotný múr pozostáva z pieskového valu, troch plotov, 7 veliacich centier a 30 menších staníc, 240 rýchlo nasaditeľných vozidiel a ďalších 10 prieskumných vozidiel s radarmi a nočným videním.

Ďalší dôvod na ochranu územia majú Saudi ten, že Islamský štát si zaumienil získať dve posvätné miesta - Mekku a Medinu, ktoré sa nachádzajú na území Saudskej Arábie.

Múr má mať dĺžku vyše 965 kilometrov
Zobraziť galériu (5)
Múr má mať dĺžku vyše 965 kilometrov  (Zdroj: repro Telegraph, Aljazeera, Twitter)

Úrady poslali navyše 30 tisíc vojakov, aby strážilo bezpečnosť hranice. Saudi zvyčajne ochotne prímajú pútnikov, ktorí smerujú do Mekky a Mediny. No v poslednom čase sprísňujú bezpečnostné opatrenia. Aj na južnej hranici s Jemenom je vybudovaný múr v dĺžke asi 1 800 kilometrov.

Sprísnenie stráženia hranice prispel aj krvavý incident z minulého týždňa. Džihádisti zabili 4 príslušníkov hraničnej stráže, vrátane veliteľa.

Diskusie o ochrane severnej hranice začali v roku 2006, kedy v Iraku prebiehala občianska vojna. Už v roku 2009 Rijád podpísal zmluvu na výstavbu 9 tisíc kilometrového múru s firmou European aerospace and defence contractors. Pre megavýstavbu sa rozhodli, aby sa ochránili pred Al-káidov a Islamským štátom.

Saudský múr

Slovensko je v koalícii proti Islamskému štátu

Slovensko v boji proti Islamskému štátu vysiela humanitárnu pomoc. Zapojilo sa tak do koalície spojencov, ktorí proti džihádistom nasadzujú armádu. Medzi nich patrí aj USA, Veľká Británia, Nemecko či arabské krajiny. Česko pomáha aj vojensky. Infografiku zverejnila stránka televízie Aljazeera. Teroristi sa dávnejšie vyhrážali každému, kto je v koalícii proti nim.

Spojenci Slovenska chystajú novú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro Telegraph, Aljazeera, Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu