Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V archíve objavili originálne rozprávky z roku 1880: Ich obsah všetkým vyrazil dych!

Rozprávky zostavil nemecký historik Franz Xaver von Schönwerth Zobraziť galériu (3)
Rozprávky zostavil nemecký historik Franz Xaver von Schönwerth (Zdroj: amazon.com)

BERLÍN - Zdá sa, že rozprávky nemuseli vždy končiť šťastne alebo záchranou princeznej. Kniha rozprávok, ktorú objavili v Nemecku, vznikla v čase slávy bratov Grimmovcov a je plná príbehov o nešťastných princoch a neprávosti.

Vo väčšine klasických rozprávok vystupujú zlé čarodejnice, zajaté princezné a temperamentné mladé kniežatá. Scenár znovuobjavených rozprávok je však postavený tak trochu naruby, čím sú absolútne výnimočné a líšia sa od ostatných. Príbehy zostavil nemecký historik Franz Xaver von Schönwerth v roku 1880 a 134 rokov ležali zabudnuté v archíve!

Kým rozprávky Grimmovcov zobrazujú citlivú princeznú a drakovraždiaceho hrdinu, Schönwerth  ich úlohy obrátil a hrdinkami sú ženy a ohrozenými bytosťami sa stávajú muži. Jeho dielo však nezískalo rovnakú pozornosť ako rozprávky bratov Grimmovcov a upadlo do zabudnutia, informuje Daily Mail.

Mnohé z rozprávok boli ústne tradované ľudom a prenášali sa z generácie na generáciu. Schönwerth tradované príbehy starostlivo zaznamenal a doplnil ich o historické pozadie, aby im dal vážnosť. Rozprávkar Jacob Grimm dokonca na jeho adresu povedal: „Nikde v celom Nemecku sa nenájde človek, ktorý by zbieral folklór tak presne, dôkladne a citlivo.“

V archíve objavili originálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: amazon.com)

Uznania sa folkloristovi dostalo až v 21. storočí, keď jeho rozprávky našla Erika Eichenseer (80), učiteľka na dôchodku, v archíve v Regensburgu. Diela zaujali nielen ju, ale aj vydavateľov kníh natoľko, že sa ich rozhodli znovu vydať. Podľa slov Eriky Eichenseer rozprávky zaujmú deti i dospelých. Milovníci klasiky v nich nájdu napríklad aj známu rozprávku o Popoluške, avšak v celkom inom prevedení. „Hlavným cieľom rozprávok bolo pomôcť dospievajúcim na ceste k dospelosti a ukázať im, že nebezpečenstvo a problémy možno prekonať odvahou, cnosťou a prezieravosťou, dodala ich objaviteľka.

V archíve objavili originálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: amazon.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu