Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stovky neonacistov prišli do malej obce ukazovať svaly: Ľudia im pripravili podarený darček!

S neonacistami si v bavorskom mestečku poradili po svojom. Zobraziť galériu (4)
S neonacistami si v bavorskom mestečku poradili po svojom. (Zdroj: Twitter)

WUNSIEDEL – Niekedy nepomôže, ak sa ľudia obrátia na úrady či políciu. Niekedy je nutné, aby si s „neporiadkom“ poradili sami. Pochopili to aj obyvatelia bavorského mestečka, ktoré má problém s extrémistami. Ich miestny pochod zužitkovali ako benefičnú akciu a peniaze, ktoré získali, poslali na konto protirasistickej organizácie.

Vždy v novembri si neonacisti vo Wunsiedeli pripomínajú Deň hrdinov sprievodom. Nespokojní obyvatelia mestečka sa rozhodli spustiť v tom istom čase vlastnú akciu s názvom Pravo proti právu, ktorá urobila z neonacistov hlupákov.

S neonacistami si v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Mesto totiž za každý meter, ktorý extrémisti prešli, zaplatilo organizácii bojujúcej proti nacizmu 10 eur. Najlepšie na celom „žarte“ bol fakt, že neonacisti o ničom nevedeli, všetko zistili až na mieste. Je to irónia, že títo extrémisti pomáhali zbierať peniaze sami proti sebe. 

S neonacistami si v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Po celom meste ich vítali vtipné plagáty ako "Keby len vodca vedel!", "Som pyšný na to, že som Nemec a že som štedrý", občerstvenie sa premenovalo na "Mein Mampf" (z nem. Moje jedlo, miesto Mein Kampf, názov diela Adolfa Hitlera). Charitatívnej organizácii EXIT-Deutschland sa podarilo vyzbierať 10-tisíc eur!

S neonacistami si v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Do Wunsiedelu, miesta posledného odpočinku jedného z vodcov Tretej ríše Rudolfa Hessa, zrejme už chodiť na každoročné pochody nebudú. Nakoniec, už pred tromi rokmi bol tento hrob zničený a ostatky presťahované, no extrémisti chodili do mestečka ďalej.

Pochody tak možno nadobro prestali, ako všetci dúfajú. „Chceli sme ukázať, čo ešte iné sa dá spraviť, aké iné možnosti máte. Môžete urobiť viac ako len zablokovať ulicu alebo zavrieť okenice,“ povedal Fabian Wichmann, jeden z organizátorov akcie a aktivistov v boji proti rasizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu