Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Najhorší sex v literatúre vás pobaví: Tieto riadky by ste čítať nechceli asi nikdy!

Kandidát na najhorší sex v literatúre Zobraziť galériu (3)
Kandidát na najhorší sex v literatúre (Zdroj: indiannerve.com, indiannerve.com)

LONDÝN - Aj majster tesár sa utne, dalo by sa povedať o držiteľovi tohtoročnej britskej Man Bookerovej ceny za román, Austrálčanovi Richardovi Flanaganovi, ktorý bol vzápätí nominovaný s tým istým dielom za najhorší opis sexu v literatúre. Informovala o tom britská tlač.

Autor, ktorý zaujal Man Bookerovu porotu s knihou The Narrow Road to the Deep North (Úzka cesta na vzdialený sever), si to pokazil u londýnskeho časopisu The Literary Review, ktorý od roku 1993 zaviedol súťaž Zlý sex v literatúre.

Kritickou sa pre Flanagana v románe z druhej svetovej vojny a povojnového obdobia stala pasáž: "Pobozkal tenkú, ružovkastú ryhu od gumy jej nohavičiek, ktorá obopínala jej brucho tak ako čiara rovníka Zemi. Ako sa pohrúžili do vzájomného obkľučovania, preniklo k nim odvedľa prenikavé zajačanie, ktoré vyústilo v hlbšie zavytie".

Najhorší sex v literatúre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: indiannerve.com, indiannerve.com)

Autor, ktorý si na konečný verdikt hodnotiacej "neohrabanej, zle napísanej alebo nedbalej pasáže o sexe v súčasných románoch" bude musieť počkať do 3. decembra, sa ocitol v spoločnosti ďalších favoritov, napríklad spisovateľky May-Lan Tan pôvodom z Hongkongu a Holanďanky Saskie Goldschmidtovej.

May-Lan Tan zaujala v knižke Things to Make or Break (Veci, ktoré sa musia vyrobiť alebo rozbiť) vetou: "Zabudol som, čo sa jej týka, že má najmenšie a najteplejšie ústa vôbec, ako keby mala v tvárach lávu." Goldschmidtová zase v románe The Hormone Factory (Továreň na hormóny) napísala: "Privolila krútiacim jazykom okolo svojich pier: bola horúca ako vriaca voda v destilačnej banke."

Cenu môže získať aj držiteľ Pulitzerovej ceny Američan Michael Cunningham za pasáž v románe Snow Queen (Snežná kráľovná) či populárny Japonec Haruki Murakami s knihou Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage (Bezfarebný Cukuru Tazaki a jeho roky putovania).

Najhorší sex v literatúre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: indiannerve.com, indiannerve.com)

K laureátom "zlého sexu" patria aj pomerne úspešní spisovatelia. Je medzi nimi napríklad aj americký spisovateľ a dvojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny Norman Mailer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu