Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhadný kríž ako dôkaz: Na Marse mohol žiť starobylý národ mimozemšťanov!

Kríž na Marse potešil všetkých nadšencov myšlienky života na iných planétach Zobraziť galériu (4)
Kríž na Marse potešil všetkých nadšencov myšlienky života na iných planétach (Zdroj: nasa)

HOUSTON - Nielen nadšenci sci-fi príbehov veria, že v našej slnečnej sústave kedysi existoval život aj na iných planétach. Šéf NASA Charles Bolden si to myslí tiež, a to konkrétne o Marse. Ako sa však ukázalo, najnovší dôkaz tejto teórie neobstál ani pred skupinou amatérov. Okamžite našli riešenie, ktoré logicky vysvetľuje na prvý pohľad záhadný úkaz.

Ide o kríž, ktorý sa objavil na jednej z fotografií urobenej robotickým vozidlom Opportunity. Podľa nadšencov sa dá jeho existencia vysvetliť tromi spôsobmi. Môže ísť o pozostatky živého organizmu alebo len o výsledok pôsobenia erózie v kryštalickej forme, avšak tomu nenasvedčuje kruh okolo kríža.

Kríž na Marse potešil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Najzaujímavejšia je však tretia teória. V tej sa predpokladá, že kríž po sebe zanechala starobylá rasa, ktorá obývala Mars možno pred miliónmi rokov. Eric Dzhiavidoni vytvoril video, v ktorom porovnáva keltský kríž s kamennými krížmi vytesanými na stenách starobylých írskych chrámov.

Ako to však býva, okamžite sa našli aj názorovo opačne orientovaní vesmírni nadšenci. Tí priniesli jednoduché vysvetlenie. Odtlačok kríža zanechala na povrchu Marsu skrutka spektometru. Na kolážach vidno, že skrutka má skutočne rovnaký tvar ako kríž, sedeli by aj rozmery. O prevratný dôkaz inej civilizácie v tomto prípade pravdepodobne nejde.

Kríž na Marse potešil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

Kríž na Marse potešil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu