Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pikošky o svetových lídroch: Drogy, kontrarozviedka aj vodka s čerešňovým džúsom

Mladosť, pochabosť? Niektorí z najvplyvnejších vodcov boli vo svojej dvadsiatke riadnymi divochmi. Zobraziť galériu (7)
Mladosť, pochabosť? Niektorí z najvplyvnejších vodcov boli vo svojej dvadsiatke riadnymi divochmi. (Zdroj: Policy.Mic)

BRATISLAVA – Možno aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto sa raz stane prezidentom alebo inak politicky významným človekom. Bude pre vás prirodzené pamätať si ho ako mladého človeka, ktorý mal svoje záujmy a sny, ktorý bol v niečom dobrý, za to niečo iné mu vôbec nešlo. Akí teda boli vo svojich dvadsiatich rokoch súčasní vodcovia najsilnejších štátov sveta?

Barack Obama, prezident Spojených štátov amerických

Keď Obama dokončil štúdium politických vied na Kolumbijskej univerzite v roku 1983, odsťahoval sa do Chicaga, kde údajne pomáhal prestavať obydlia komunít s nízkym príjmom, ktoré postihla chudoba z dôvodu uzavretia miestnej oceliarne. Predtým ako začal v roku 1988 opäť študovať, tento krát právo na Harvarde, cestoval a navštívil aj príbuzných v Keni. Málokto však vie, že ešte predtým ako nastúpil na Kolumbijskú univerzitu, najprv dva roky chodil na súkromnú cirkevnú Occidental College v Los Angeles. Ako tínedžer okrem alkoholu vyskúšal aj marihuanu a kokaín, píše sa o tom v jeho monografii.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie

Putin začal pracovať pre ruské tajné služby ešte skôr než dokončil štúdium. Na Leningradskej štátnej univerzite získal titul z práva. Začínal na sekretariáte riaditeľstva, neskôr postúpil do divízie kontrarozviedky a potom vykonával rekvalifikačné kurzy prevádzkového personálu. V tom čase si ho už všímali aj spravodajskí dôstojníci zahraničných tajných služieb. Putin si svoju minulosť žiarlivo stráži, jediné o čo sa podelil s verejnosťou je fakt, že vo svojom voľnom čase praktikoval džudo.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

Angela Merkelová, kancelárka Nemeckej spolkovej republiky

O romantickom živote prvej ženy na poste nemeckého kancelára sa veľa nehovorí. Merkelová sa so svojím prvým manželom Ulrichom stretla na Univerzite v Leipzigu v roku 1974, o tri roky už boli svoji. Po škole Merkelová pracovala ako barmanka. Jej prvé manželstvo sa však skončilo neúspechom, v roku 1982 sa s Ulrichom rozviedla. Na druhé manželstvo nabrala odvahu až v roku 1998, vzala si Joachima Sauera, profesora chémie z Berlína. Zo svojich študentských čias prezradila, že jej najobľúbenejším drinkom bola vodka s čerešňovým džúsom.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

Baššár al-Asad, prezident Sýrie

Asad na Univerzite v Damasku dokončil štúdium medicíny v roku 1988. Popri vykonávaní oftalmologickej praxe vo vojenskej nemocnici Tishreen nemal žiadne ambície stať sa politikom. Avšak potom, ako jeho starší brat Bassel, ktorý mal byť nástupcom bývalého prezidenta Háfiza al-Asada, tragicky zahynul, nastúpil na toto miesto. V čase, keď sa toto všetko udialo, žil v Londýne, odkiaľ sa nechystal vrátiť domov. Prezidentom sa tak stal v podstate proti svojej vôli.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

David Cameron, premiér Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska

Po absolvovaní Oxfordu s vyznamenaním pracoval Cameron päť rokov vo výskumnom oddelení konzervatívnej strany. Vždy bol považovaný za pracovitého a talentovaného bádateľa, avšak na Oxforde bol členom Bullingdonského klubu, ktorý bol na akademickej pôde "preslávený" početnými večierkami a rôznymi výstrelkami. Cameron o alkohole a demolovaní reštaurácií či izieb počas štúdií nikdy nechcel hovoriť.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

Kim Čong-un, vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky

Jeho život je z pochopiteľných dôvodov zahalený tajomstvom, pričom zdroje sa rozchádzajú už aj v tom, v ktorom roku sa narodil. Oficiálny rok 1982 sa údajne vybral zo symbolických dôvodov. Kim navštevoval Kim Il-sungovu armádnu akadémiu a krátko na to začal sprevádzať svojho otca Kim Čong-ila na vojenských prehliadkach. Keď sa zdravotný stav „drahého vodcu“ zhoršil, Kima mladšieho povýšili na päťhviezdičkového generála, v priebehu pár hodín sa stal podpredsedom Ústrednej vojenskej komisie Robotníckej strany a členom ústredného výboru strany. Jediným jeho "neduhom" je láska k basketbalovému klubu Chicago Bulls a jeho niekdajšej hviezde Dennisovi Rodmanovi, ktorý už absolvoval niekoľko kontroverzných ciest do Severnej Kórey.

Mladosť, pochabosť? Niektorí z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Policy.Mic)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu