Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhady na Marse pokračujú: Tentokrát FOTO semaforu, kde sa tam vzal?!

Žiadny semafor, ale zhluk skál Zobraziť galériu (3)
Žiadny semafor, ale zhluk skál (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Mars je nádherná, ale zároveň tak trochu zvláštna planéta plná čudných kameňov, ktoré boli sformované pred miliónmi rokov. A posledná snímka, ktorú urobila sonda Curiosity, je toho jasným dôkazom. Je na nej totiž zachytený údajný semafor!

Robotické vozidlo Curiosity už viac ako dva roky brázdi planétu Mars s cieľom skúmať jeho povrch a horniny. Pred pár dňami na ňom britský novinár objavil veľmi zvláštny útvar, ktorý nápadne pripomína dopravné návestidlo. "Hneď, ako som to zbadal, som si povedal, že je to naozaj divné. Vyzerá to ako semafor," poznamenal majiteľ kanála ArtAlien TV na YouTube.

Záhady na Marse pokračujú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Samozrejme, nejde o nič viac než náhodné usporiadanie skál, hoci milovníci konšpiračných teórií svätosväte tvrdia, že je to výtvor marťanskej civilizácie. Snímka zároveň upozorňuje na to, že povrch Marsu je miestami skutočne bizarný a plný rôznych podivností. Dotyčný záber vznikol z výšky takmer dvoch metrov počas 753. dňa pobytu Curiosity na červenej planéte, píše Daily Mail.

Záhady na Marse pokračujú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Vedci teraz s napätím očakávajú, čo objaví Curiosity na úpätí hory Mount Sharp. Práve tá je totiž cieľom vesmírnej misie, ktorej zrealizovanie stálo dve miliardy dolárov (1,57 miliardy eur). Pohorie je zaujímavé najmä z oblasti geológie, pretože obsahuje niekoľko vrstiev hornín, ktorré môžu poskytnúť pohľad do histórie Marsu. A taktiež možno pomôžu objasniť, prečo s povrchu Marsu zmizla tečúca voda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu