Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Miláčik Google či Microsoftu: Taliansky Zuckerberg boduje vo svete

Matteo Achilli Zobraziť galériu (2)
Matteo Achilli (Zdroj: bbc.co.uk)

RÍM - V septembri minulého roka sa taliansky študent menom Matteo Achilli „preslávil“, keď založil globálnu spoločnosť popri skúškach z práva, techniky a financií. Uzavrel zmluvy s firmami Google a Microsoft, začal poskytovať služby pre Vodafone, Bulgari, Generali či Ericsson. Nie zlé na 22-ročného mladíka!

Hovorí sa o ňom ako o novom Markovi Zuckerbergovi, zakladateľovi najúspešnejšej sociálnej siete Facebooku, o ktorom natočili film. Matteo prišiel s myšlienkou spoločnosti Egomnia pred tromi rokmi, počas posledného ročníka na strednej škole.

„Dostali sme sa do rebríčka univerzít, o ktoré sme žiadali a ja som si pomyslel, prečo by sme spoločnostiam neposkytli rovnaký rebríček ľudí hľadajúcich prácu, ktoré by záviselo od toho, ako vhodní sú pre konkrétnu spoločnosť,“ opisuje vznik svoje firmy Matteo.

Získať peniaze, ktoré potreboval na štart, nebolo jednoduché. Spoločnosť, ktorá mala za úlohu vymyslieť algoritmus, na základe ktorého by rebríček fungoval, požadovala 100-tisíc eur. Matteo tak oslovil študentov, ktorí súhlasili za desatinu ceny. Peniaze získal od otca, no stále ho nikto nebral dostatočne vážne.

Matteo Achilli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc.co.uk)

Podpory sa dočkal až na univerzite Bocconi, jednej z najlepších biznis škôl v Európe. Už vtedy sa na Egomniu napojilo viac ako sto spoločností a tisíce študentov. Najviac mu pomohol taliansky magazín o ekonomike Panorama, ktorý napísal o jeho príbehu – Italian Zuckerberg.

Dva roky na to už Egomniu využíva 250-tisíc členov a 700 spoločností. „Dnes píšeme históriu internetu. Skutoční experti sú mladí ľudia, ľudia bez šedivých vlasov,“ žasne Matteo. „Je to naozaj inovácia, že 22-ročný človek robí niečo také. Na začiatku som si myslel, že môj vek nebude pozitívom, teraz už chápem, že môj mladý vek je mojím úspechom.“

Do niekoľkých mesiacov otvorí dokonca prvú pobočku v Sao Paule v Brazílii. Jeho stránka funguje v angličtine aj v portugalskom jazyku. Jeho príbeh chcú rovnako zachytiť na plátno, no Matteo úlohu samého seba odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu