Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Rozpoltená Čína: Tancujúce babičky vzbudili záujem aj pohoršenie

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: youtube.com)

PEKING - Zhromaždili sa krátko pred súmrakom v pekinskom parku. Väčšinou staršie ženy sa navzájom vrelo uvítali, než sa rozostavil do radov a zdvihli ruky, aby sa pripravili na prvý tanec. Na pohľad si človek sotva dokáže predstaviť mierumilovnejšiu pohľad. Napriek tomu ich prevažne mladší kritici tvrdia, že tieto "tancujúce babičky" sú pohromou mestá a silnejúci hrozbou jeho pokoja a mieru, napísal spravodajský server NBC News.

Prehrávač veľkosti kufríka sa s praskaním prebral k životu a ženy, ktorých je viac než stovka, začali rovnakými pohybmi tancovať. Kým svetlo pomaly tmavne, tlieskajú rukami a otáčajú sa do rytmu čínskej popovej piesne. "Keď tancujete, udržujete sa vo forme. Pozrite sa na mňa!" povedala Jing Fan, štíhla päťdesiatjedenročná učiteľka z pekingskej medzinárodnej školy. "A mám z toho radosť."

V dave prizerajúcich si niektorí podupávajú do rytmu, ale iní sa pozerajú s tichým nesúhlasom. Rovnaká scéna sa opakuje za súmraku i za svitania. Hodiny tanca sa konajú po celom hlavnom meste, v parkoch, na námestiach a dokonca aj v podchodoch. Vlastne kdekoľvek, kde je dosť miesta na tanec.

VIDEO Rozpoltená Čína: Tancujúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

A nejde len o Peking. Podľa niektorých odhadov je teraz v Číne viac než milión podobných tanečníkov a ich počet rýchlo stúpa, ako krajina starne. Samotní účastníci hovoria, že spoločný tanec je dobrý pre zdravie aj pocit spolupatričnosti.

Ale v preľudnených čínskych mestách nie je vždy úplne vhodný pre susedov. Tancujúce babičky, ako ich prekrstili čínske médiá, preto čelia vlne kritiky. Mladší obyvatelia mesta na ne pozerajú ako na výtržníkov a žiadajú, nech aspoň stlmia hudbu.

VIDEO Rozpoltená Čína: Tancujúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

A niektorí už prikročili aj k akcii. Skupiny tanečníc sa dočkali bombardovania vodnými bombami - aj s horšími vecami. Čínska televízia tento rok na jar informovala so všetkou vážnosťou o tom, že na hlavy tanečníkov v meste Wu-chan ktosi z okna bytu vyhodil "značné množstvo výkalov". A čínsky denník China Youth Daily opísal, ako rozrušený obyvateľ Pekingu strieľal do vzduchu a na tancujúce ženy pod oknami svojho bytu poštval troch psov.

Postupne sa z tejto záležitosti stala jedna z "veľkých story" tohtoročného čínskeho mediálneho leta. Jeden zo spravodajských serverov sa postavil na stranu kritikov, keď napísal, že to "nie sú starí ľudia, ktorí zdivočeli - to len tí zlostní zostarli".

Mesto Si-an už zvažuje nový zákon, ktorý by v rámci regulácie hluku v meste zakázal tanec na verejnosti od desiatej hodiny večer do ôsmej rannej. Ale väčšina oficiálnych miest sa bojí pustiť do rozrastajúcich sa radov starších tanečníc. Aj polícia zatiaľ prejavuje nezvyčajnú zdržanlivosť; policajti zjavne nechcú babičky naštvať a poukazujú na to, že neexistuje žiadny zákon, ktorý by zakazoval ľuďom tancovať na verejnosti.

A samotné tancujúce babičky napriek hrozbám i útokom hovoria, že sú odhodlané tancovať ďalej. Ženy, ktorým majú väčšinou 40 až 65 rokov, navyše urážajú svojich kritikov za to, že sú "leniví a sebeckí""My pokojne stlmíme svoju hudbu. Ale ľudia by predsa do ôsmej ráno mali byť dávno hore a v práci," povedala jedna z tanečníc novinám China Youth Daily. "Prečo mladí ľudia nevstávajú skôr?"

VIDEO Rozpoltená Čína: Tancujúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu