Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Je to potvrdené: Takéto tajomné zvuky sa šíria ďalekým vesmírom!

Voyager 1 je obklopený spievajúcou plazmou Zobraziť galériu (3)
Voyager 1 je obklopený spievajúcou plazmou (Zdroj: nasa)

WASHINGTON –Vedci z americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír definitívne potvrdili, že sonda Voyager 1 letí v medzihviezdnom priestore a zvuky, ktoré nedávno zachytila, sa skutočne šíria ďaleko za hranicami našej Slnečnej sústavy.

Konečne sú si istí. Najlepšie mozgy z NASA sa niekoľko mesiacov snažili potvrdiť, či Voyager 1 už opustil heliosféru, čiže akúsi magnetickú bublinu okolo našej Slnečnej sústavy. Ide zároveň o hranicu, ktorá oddeľuje jednotlivé hviezdy a priestor medzi nimi. Vedci teraz už vedia, že vesmír je plný plazmy, ktorá za určitých okolností „spieva‟.

Je to potvrdené: Takéto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Úkaz vysvetlil profesor Ed Stone z Kalifornského technologického inštitútu, ktorý na projekte Voyager pracuje už štyri desaťročia: „Medzihviezdny priestor je väčšinou ako pokojné jazero, no keď naše Slnko soptí, vysiela do okolia rázové vlnz, ktoré asi o rok neskôr zasiahnu aj Voyager. Tieto vlny spôsobujú, že sa plazma okolo sondy rozospieva.‟

Je to potvrdené: Takéto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Práve posledný mohutný výron koronálnej hmoty vyvolal vlnu, ktorú vedci prirovnali k cunami a tá ionizovaný plyn rozozvučala v takzvanú medziplanetárnu hudbu. Senzory Voyagera ju jasne zaznamenali a odvysielali späť na Zem. Vďaka analýze týchto dát ju môžeme počuť aj my, aj keď túto hudbu ľudské uši nedokážu zachytiť.

Voyager 1 zachytil medzihviezdnu hudbu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu