Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrôzostrašná budova a temné experimenty: Na českých deťoch skúšali terapiu s LSD!

V psychiatrickej liečebni v Dubí sa diali určite hrozné veci. Zobraziť galériu (3)
V psychiatrickej liečebni v Dubí sa diali určite hrozné veci. (Zdroj: Facebook/Tajemná místa)

DUBÍ - Budovy a príbehy ako z hororu neexistujú iba vo vzdialených krajinách, zopár temných tajomstiev skrývajú aj Slováci či Česi. Miestom plným krutých príbehov je aj Detská psychiatrická liečebňa v severočeskom Dubí. Tschinkelova vila z druhej polovice 19. storočia skrýva desivé historky o experimentoch na deťoch v súvislosti s najtvrdšími drogami.

Budova bola postavená ešte v roku 1865, slúžila ako reprezentatívny dom továrnika Antona Tschinkela (po ňom nesie aj názov). Bol to výrobca porcelánu, súdkov a zakladateľ kúpeľov. Kríza 80.-tych rokov však priniesla obchodníkovi krach a jeho majetok prešiel do konkurzu.

O tom, ako sa budova využívala do roku 1923 neexistujú žiadne záznamy. Počas okupácie potom fungovala ako škola, po vojne sa stala ozdravovňou pre pacientov s tuberkulózou. V roku 1957 bola potom na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva prestavaná na detskú psychiatrickú liečebňu.

V psychiatrickej liečebni v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tajemná místa)

Na začiatku 60.-tych rokov následne začal ústav využívať pri práci halucinogény, najmä LSD. V tom čase išlo o obľúbenú metódu, veď táto dnes zakázaná droga pôvodne vznikla ako liek na migrénu. Neskôr sa využíval paradoxe na liečbu drogovej závislosti, alkoholizmu, schizofrénie, depresie či detského autizmu.

MUDr. Stanislav Grof  využíval LSD na to, aby vracal pacientov do kojeneckého a detského veku, vďaka čomu sa rozpamätávali na zážitky, ktoré sa ich mozog snažil potlačiť. Po príchode okupačných vojsk doktor Grof emigroval do USA, rovnako ako veľa jeho kolegov zaoberajúcich sa využívaním LSD.

V psychiatrickej liečebni v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tajemná místa)

Na začiatku 70.-tych rokov bola táto droga zakázaná v Európe aj všade vo svete. Psychiatrické zariadenie v Dubí však naďalej pokračovalo vo svojej snahe pomáhať narušeným deťom, tento krát už ale o čosi jemnejšie. Využívali systémový prístup k rodine, preto v priestoroch liečebne hospitalizovali už nielen deti, ale aj rodiča či iného člena rodiny, ktorého zároveň učili, ako v liečbe pokračovať neskôr doma.

Od roku 1983 sa priestory nepoužívali, boli označené za príliš nákladné a nedostačujúce. Pacienti sa presunuli do zariadenia v Háji u Duchcova. Budova prešla rekonštrukciou, no po výbuchu v kotolni ostala zdemolovaná a v havarijnom stave, v akom sa nachádza dodnes. Ak by však mal niekto záujem, je na predaj za necelých 237-tisíc eur.

Ako LSD vplýva na človeka? Prečítajte si na Vyšetrení, ako sa žena vidí po užití nebezpečnej drogy!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu