Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlepšovák pre zálesákov: Oheň zapálite aj vodou!

Grant za pár sekúnd zapálil oheň len pomocou obyčajnej vody
Grant za pár sekúnd zapálil oheň len pomocou obyčajnej vody (Zdroj: Grant Thompson)

BRATISLAVA – Potrebovali ste si niekedy v prírode upiecť obed, no práve vtedy vás zradil zapaľovač? Teraz už hladní nezostanete. Na založenie ohňa stačí jasná obloha a obyčajná fľaša s čistou vodou.

O jednoduchý videonávod sa s milovníkmi prírody podelil Grant Thompson. Vysvetlil, že voda v zaoblenom hrdle fľaše sústredí slnečné lúče do jedného bodu podobne ako zväčšovacie sklo a hneď to aj názorne predviedol. Papier, na ktorý lúče namieril, po chvílke začal tlieť a keď naň pridal ďalšie vrstvy papiera, po niekoľkých sekundách vzbĺkol.

Divákov upozorňuje, aby sa uistili, že na stenách fľaše nie sú žiadne bublinky. Vzduch totiž svetelné lúče láme inak ako voda a vodná lupa by tak na papier sústredila menej svetla. Techniku testoval aj s rôznymi obmenami. Ak by ste napríklad nemali po ruke vhodnú fľašu, rovnaký efekt sa dá docieliť aj s naplneným plastovým vrecúškom. Funguje to dokonca aj v prípade, že ste už všetku vodu vypili a fľašu naplníte močom. Uistite sa však, že oheň, ktorý založíte, budete vedieť udržať pod kontrolou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu